Primavera per la Pau havia de ser flor d’un dia. La coral va néixer l’any 1983, fruït d’una crida popular, per oferir un sol concert en commemoració dels 10 anys del cop d’estat a Xile. 25 anys després, segueixen al peu del canó, donant guerra als escenaris. Símils bèl·lics que segurament no són els més adequats per a la missió que mou el conjunt des del seus inicis: cantar per la pau al món, una pau fonamentada en la justícia i la llibertat de tots els pobles. Malauradament, no han aconseguit el seu objectiu, ja que els conflictes segueixen sent el pa de cada dia arreu del planeta. Però l’idealisme de la coral es manté impertèrrit i encara els dóna forces per seguir sent un emblema del moviment pacifista a Mataró. Suport popular no els manca. La sala d’actes de la biblioteca Pompeu Fabra es va omplir a vessar dissabte passat en la presentació del llibre-disc “25 anys. Primavera per la Pau”, que recull la trajectòria de la coral. Una cita ben emotiva que va servir per cloure les celebracions del seu quart de segle de vida.
“25 anys. Primavera per la Pau” és obra del periodista Ramón Radó i la lingüista Roser Trilla. Radó va reconèixer que ha estat “impossible” plasmar-hi tota la trajectòria de la coral. “Fins a l’últim moment no parava de sortir gent amb anècdotes i documents nous”, va dir. Una mostra més de la rica i dilatada trajectòria de Primavera per la Pau, que el propi autor va reconèixer que és “una coral única”. “Quan ofereixen un concert, l’important no és saber quan o on canten, sinó per què ho fan”, va assegurar. I la coral segueix trobant “perquès”. “Encara ens falten moltes Ítaques per descobrir”, va dir Genís Mayola, fundador de Primavera per la Pau i el seu director fins aquest 2009. Tant ell com el president de l’agrupació, Àngel Puig, no van escatimar agraïments durant els seus discursos a tota la gent que ha fet possible la pervivència del projecte. Mayola, a més, va aprofitar per explicar perquè ha deixat enguany el càrrec de director. “Vaig pensar que quan jo fes 60 anys i la coral en fes 25, seria un bon moment per deixar-ho”. La direcció és ara en mans de Xavier Rodón, a qui Mayola va definir com “un magnífic músic i un gran lluitador per la pau”. Puig, per cert, també va anunciar que a finals d’any deixarà la presidència de la coral.
A l’acte també hi va assistir el regidor de Cultura, Sergi Penedès, que va aprofitar per recordar el “disgust” que va provocar als seus pares l’any 1982, just un any abans de la fundació de la coral, en anunciar-los que es faria insubmís quan encara no hi havia llei d’objecció de consciència. “Música i pau donen sentit a aquesta coral, quan saps el perquè dels seus concerts et pots arribar a emocionar”, va afirmar. També va intervenir l’historiador mataroní Josep Illa, que va fer un repàs per la història del moviment pacifista a la ciutat. El naixement de la Coordinadora del Maresme per la pau i el desarmament, integrat per sectors molt diversos, i el referèndum de l’entrada a l’OTAN, van ser dos dels eixos del seu discurs. L’acte va finalitzar amb la interpretació de diverses cançons per part de la coral, amb versions de temes com “Blowin’ in the wind” de Bob Dylan o "Diguem no", de Raimon.
-
Comentaris