En els últims mesos he tingut la possibilitat de parlar amb molts ciutadans i ciutadanes de Mataró i afores. Cal dir que tothom opina que Mataró té una ubicació estratègica i geogràfica excepcional. A menys de 40 minuts de Barcelona, a una hora de Girona, i a 30 minuts de la Costa Brava. No obstant, Mataró no té les infraestructures i serveis necessaris per convertir-se en una gran ciutat, i això que Mataró té més habitants que moltes capitals de província. Calen inversions per realitzar una millora substancial de la ciutat i per fer aquestes inversions calen diners. Però per poder fer una inversió prèviament cal retallar les despeses innecessàries i sobretot estalviar. No fa falta apujar els impostos sinó saber gestionar bé. En aquest sentit, independentment que els polítics siguin gestors municipals, autonòmics o estatals, cal aplicar la diligència d’un bon pare o mare de família en les tasques a realitzar, sobretot, amb els diners de l’erari públic, que són de tots els ciutadans que paguen impostos.
Doncs bé, m’he plantejat en reiterades ocasions què faria jo a l’hora de gestionar Mataró per millorar-la. La meva primera tasca seria donar exemple i reduir les despeses municipals per realitzar les obres de les infraestructures necessàries per la ciutat. Tanmateix, per donar exemple no permetria que TOTS els regidors del govern cobressin per estar assignats amb dedicació exclusiva a llurs tasques. Ans al contrari, intentaria que compatibilitzessin les seves tasques com a regidors de govern, amb les seves tasques professionals.
Addicionalment, els regidors serien assignats a regidories relacionades amb les tasques que hagin exercit en la seva activitat professional (fet que actualment no passa). D’aquesta forma s’optimitzarien els recursos disponibles. Sempre he cregut que és millor posar a persones que treballen en una àrea en el sector privat, en àrees relacionades en el sector públic.
Per altra banda reduiria el número de càrrecs de confiança i els seus sous. Opino que el mateix regidor ha d’estar suficientment capacitat per portar la seva regidoria sense necessitat d’un càrrec de confiança.
En segon lloc, una altra tasca important per reduir el dèficit de l’Ajuntament, des del meu punt de vista, seria la de plantejar-me la necessitat de PUMSA per a Mataró. M’explico: en l’actualitat l’Ajuntament ha de demanar préstecs per sufragar el dèficit de l’entitat. Doncs bé, opino que si una entitat no funciona perquè té pèrdues milionàries, el que s’ha de fer és tancar-la o canviar els seus gestors. Estem jugant amb els diners dels contribuents mataronins i no podem mantenir estructures que necessiten injeccions de capital tan importants. Tanmateix aquesta entitat ha estat esquitxada amb recents escàndols judicials, fet que ha malmès la imatge de la ciutat. Ja ho diu la dita: “La dona del Cèsar a part de ser una santa, ha de semblar-ho”. Per tant, al capdavant de l’entitat hauria de nomenar una persona amb una capacitat contrastada, bon gestor que analitzés les obligacions que té compromeses l’entitat amb tercers.
Opino que la principal tasca d’un polític és la de servir als ciutadans i aportar la seva experiència o visió de les coses a la societat. En aquest sentit, el polític s’ha d’apropar al ciutadà, donat que són els ciutadans qui escullen als seus representants mitjançant un sistema de llistes tancades. Hem de fer als ciutadans partícips de les decisions municipal,s no només intentar captar el seu vot en època electoral. Per tant, l’Ajuntament hauria de canviar la seva política de notificacions per fets, una vegada han passat (com per exemple el cas dels macroprostíbuls, el centre de menors, etcètera) i parlar amb els veïns amb més assiduïtat per saber quins són els seus temors, necessitats, i incògnites. Un bon gestor ha d’estar amb contacte constant amb el ciutadà. Si no, no pot millorar la ciutat. Si bé és cert que es poden presentar escrits a través del registre municipal adreçats als regidors, no és menys cert que és necessària una política de proximitat entre regidors i ciutadans. D’aquesta forma, els ciutadans podrien valorar d’una forma més directa la tasca dels seus representants en els barris.
Queda molt per les Eleccions Municipals, prèviament tenim unes Eleccions Autonòmiques on ens juguem una part molt important del nostre futur durant els propers quatre anys. Però, si volem ser decisius hem de donar exemple, apropar-nos als ciutadans i sobretot ser uns bons gestors.
No sabem quin serà el resultat de les properes eleccions municipals, però fora bo que tota persona que es postuli com a possible candidat presenti el seu ideari, les seves propostes i que els ciutadans sàpiguen què volen fer uns i altres.
Comentaris