En Robafaves es desperta una nit de reis sense poder dormir i intueix que és perquè a Mataró hi passa alguna cosa. Surt al carrer però ningú el veu, ja que tothom està mirant les pantalles lluminoses dels seus mòbils i no té ulls per captar el que passa al seu voltant. Aquest és el fil conductor del conte “La nit que en Robafaves no va poder dormir”, obra d’Òscar Constantí i amb il·lustracions de Blanca Gimeno Capmany. Constantí presenta en aquest conte una reflexió sobre la manera com les noves tecnologies aclaparen avui en dia a la població. Amb Robafaves com a protagonista, figura de representació dels gegants de la ciutat, el conte compta també amb el personatge de la Momerota, com a representació de les figures del foc, el 4 de 8 amb folre i manilles, en referència als Capgrossos, en Jonàs i en Mataties, en representació als Pastorets, els nans de la ciutat i els tres reis d’Orient.
Tots ells és trobaran dins l’Ajuntament per buscar una solució per a que la gent de la ciutat torni a tenir il·lusió per alguna cosa més que no siguin les seves pantalles lluminoses. El títol del conte fa referència a tot allò que va passar aquella nit que en Robafaves no va poder dormir i la intenció de “poder regalar la il·lusió a la gent”, explica Constantí. L’escriptor de la història explica que “és un conte per a tothom perquè té un punt de personatges de fantasia destinat als més petits però de cara a la gent jove i als adults també presenta aquesta reflexió sobre com a vegades tota la nostra vida passa a través de les noves tecnologies”. L’autor lamenta que “per assabentar-nos del temps que fa, ho consultem a través del mòbil en comptes dde mirar per la finestra”, assegura.
El conte transcorre durant la nit de Reis, però la seva publicació té lloc per Santes, aprofitant que els seus protagonistes també ho són de la festa major mataronina. La nit que Robafaves no va poder dormir ja es pot trobar a les llibreries mataronines i el proper 24 de juliol se’n farà una presentació a la llibreria Abacus.
Detall d'una de les ilustracions
Comentaris