-
-

capgros.com

En Biada compleix 15 anys

El nan va ser un obsequi del setmanari Capgròs a la ciutat per les Santes del 1998, quan es celebrava el 150è aniversari de l'arribada del ferrocarril

El nan Biada compleix 15 anys. Aquest nan va ser un obsequi del setmanari Capgròs a la ciutat per les Santes del 1998, l’any en què es commemorava el 150è aniversari del primer ferrocarril de la Península, que va fer el trajecte Barcelona-Mataró el 1848, i de la mort del seu promotor, Miquel Biada.
El capgròs va ser creat per l’escultor Sergio Laniado, que va col·laborar amb l’artista Norma Ponce. L’artista es va inspirar en una de les poques fotografies que existeixen del promotor del que va ser el primer ferrocarril de la península. El nan fa uns 60 centímetres d’alçada i uns 40 d’amplada, pesa cinc quilos i presenta un posat seriós, com la majoria de nans de la ciutat. Sobre el seu cap, hi circula la locomotora i tres vagons del popular ferrocarril de Mataró. Laniado, artista argentí resident a Mataró, va necessitat prop de 150 quilos de fang i 100 quilos de guix, a banda d’altres materials. El vestit d’en Biada va ser dissenyat per la modista Dolors Pruna.

La primera aparició pública d’en Biada va tenir lloc el 25 de juliol, quan l’alcalde de llavors, Manuel Mas, va fer sortir el nan al balcó de l’Ajuntament a saludar els mataronins i mataronines, coincidint amb l’acte de La Crida. En aquest acte, el nan va lliurar a l’alcalde el document pel qual era cedit a la ciutat. Tot seguit, en Biada va baixar a la plaça a fer els primers passos amb els seus companys de colla. 

Des de llavors, en Biada participa a totes les cercaviles i activitats de la colla de nans i capgrossos, juntament amb en Jonàs i en Mataties, també nou-vinguts a la colla des del 1992. Aquests tres nans tenen un ball propi per a les dormides, la “Rumbeta dels Nans Nous”.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive