Jocs infantils a l'Espai Familiar del Nou Parc Central
Jocs infantils a l'Espai Familiar del Nou Parc Central

Emocions, sorpreses i sentiment de comunitat

L’Espai Familiar del Nou Parc Central s’ha consolidat com a lloc perquè grans i petits gaudeixin de les diferents disciplines de les arts escèniques

Des de l’any 2012, al Nou Parc Central s’hi troba l’Espai Familiar, que acull espectacles de teatre, música, dansa i circ pensats per a petits i grans. Tot plegat va sorgir de la necessitat de trobar una alternativa al Tria Menut, una proposta de característiques similars que tenia lloc al casc antic i que va quedar petita davant la creixent afluència de públic a tots els actes de Les Santes. “Ens vam plantejar un nou projecte pensat per a les dimensions d’una ciutat com Mataró”, explica Cristina Navarro, tècnica de Cultura de l’Ajuntament i directora de l’Aula Municipal de Teatre. La clau va ser trobar l’espai idoni. L’esplanada del Nou Parc Central, a tocar de la plaça Granollers, va ser l’escollit. “Gran però alhora íntim, aïllat del brogit dels cotxes”, explica Navarro. I, sobretot, amb una ubicació privilegiada al cor geogràfic de Mataró, al llindar de molts barris i de fàcil accés. Les Santes han estat criticades per concentrar gairebé el 100% de les activitats al casc antic i oblidar la resta de zones de Mataró. L’Espai Familiar ha ajudat una mica a trencar amb aquesta dinàmica “intramurs” de la festa.

Ho ha fet, sobretot, perquè sis anys després s’ha consolidat plenament com a aposta escènica. Tot plegat gràcies sobretot a l’acurada programació, que segons Navarro es basa en “espectacles realment per a totes les edats, on hi puguis venir amb la iaia, amb el net, amb els pares o amb els amics”. Muntatges de diferents disciplines i que siguin de gran format, que no s’hagin programat durant la temporada de teatre a Mataró ni tampoc en campanyes escolars. Els promotors de l’Espai Familiar han de recórrer molts festivals arreu del país per anar “caçant” aquesta mena de muntatges. Enguany per exemple es podrà veure ‘78 Tours’, de Los Muchachos, que van estrenar a Olot a finals de juny, o el còctel explosiu de Kuak Dantza & Brodas Bros, que confronta dansa tradicional basca i hip-hop. No hi ha tan sols companyies foranies: l’Espai Familiar es complementa sempre amb propostes escèniques locals. “És molt important tenir en compte els artistes de la teva ciutat, però també portar coses de fora i que es puguin veure a Mataró”, resol Navarro. Quin és l’objectiu de l’Espai Familiar? “Que sigui un espai de trobada i de comunicació que puguin compartir famílies i amics”, expliquen des de l’Ajuntament. Per això, més enllà de les obres programades, s’hi organitzen tota una sèrie d’activitats paral·leles i complementàries, com ara tallers de dibuix i pintura, masterclasses, txarangues, foodtrucks, espai per deixar-hi el cotxet, espectacles de petit format pensats per a nadons... Amb el pas dels anys l’Espai s’ha anat fent cada cop més confortable, més purament familiar i obert a tothom. “Força avis que no s’atreveixen a ficar-se en les multituds que hi ha al Centre durant la festa sí que els veiem aquí”, explica Navarro.

Al final, en tot cas, el més important és el que passa dalt de l’escenari i com això impacta en el públic, en especial els infants i adolescents que, al Nou Parc Central, viuen algunes de les seves primeres experiències amb les arts escèniques. “És com obrir una porta al cor de les emocions, les fantasies i els somnis”, constata la directora de l’Aula de Teatre. “Quan assisteixes a un bon espectacle acompanyat dels amics, de la família, dels teus veïns, és una manera de sentir que formes part d’un col·lectiu, d’una tribu, i fa que t’estimis el teu entorn, la teva ciutat”, afegeix. Al final, es tracta de promoure ciutadans crítics i lliures, i les arts escèniques són una de les millors eines disponibles. En especial si es fan a l’espai públic. “Quan portes teatre al carrer, o música o circ o dansa, transformes aquell espai, i el ciutadà ja no el veurà igual, se l’estimarà molt més”, resol Navarro.

‘Chicago’, una producció pròpia
La gran aposta d’enguany per a l’Espai Familiar és una producció pròpia de l’Aula de Teatre, ‘Chicago’. L’actor Mark Flynn, l’actor i coreògraf Rubén Yuste i el director musical, Dídac Flores, tots ells amb gran experiència en el món dels musicals, s’encarreguen d’aquest projecte. Yuste, Flynn i Flores han participat en projectes com ‘Grease’, ‘Mamma Mia’, Spamalot’, ‘Gerónimo Stilton & Fantastics’, ‘Per sobre de totes les coses’ o ‘Lo tuyo y lo mio”, entre d’altres èxits de la cartellera musical dels darrers anys. El mes de juny es va realitzar el càsting, en el qual es van seleccionar actors i actrius no professionals però amb base de teatre musical. A més de mataronins, també hi ha persones d’arreu del país formant el repartiment. Ambientat en la ciutat de Chicago durant l’època de la llei seca, es tracta d‘un musical satíric que se’n riu de la corrupció política a la ciutat nord-americana. Es va estrenar l’any 1975 dirigit per Bob Fosse i des de llavors és un dels musicals més coneguts del món, amb més de 8.000 funcions a Broadway. L’any 2002 va passar a la pantalla gran amb un repartiment de luxe

Els Bandarres de La Llàntia
Els dies 27 i 28 l’animació musical a l’Espai Familiar anirà a càrrec dels Bandarres de La Llàntia. Es tracta d’un projecte liderat per Mickey de los Reyes, pedagog musical i músic professional, i format per joves del barri, alguns dels quals cursen actualment ESO i Batxillerat a instituts de la zona. El conformen els músics dels Geganters de La Llàntia, la colla fundada l’any 2009, que compta amb banda musical des de fa tres anys. La seva activitat, però, ja no es limita tan sols a les cercaviles geganteres. “La intenció és dignificar la música de carrer, amb un projecte basat en la qualitat”, explica de los Reyes. El grup es nodreix per una banda de grallers i percussionistes, com és propi dels músics de colles geganteres, i per l’altra de músics de banda, com ara saxofons o bombardins. “Som una formació XXL, unim diferents timbres d’una manera que no s’havia vist fins ara a Mataró”, constata el director.
Un terç de la colla està formada per alumnes de secundària, l’altra joves menors de 25 anys i la resta són pares i mares. “Tots porten ja força temps amb nosaltres i estem agafant un bon nivell”, destaca De Los Reyes. Els Bandarres de la Llàntia estan totalment implicats amb la vida cultural del barri, implicant-se en les diverses festes populars que tenen lloc a la zona durant tot l’any.

Els muntatges

"Chicago" - Dimecres 25 de juliol / 18.30 h

"Koselig" - Dimecres 25 de juliol / 21 h

"Shake, Shake, Shake" - Dijous 26 de juliol / 18.30h i 21h

"78 Tours" - Divendres 27 de juliol / 18 i 20.30 h

Masterclass de hip hop - Dissabte 28 de juliol / 18.30 h

"Topa" - Dissabte 28 de juliol / 19 i 21h

"Be Different" - Diumenge 29 de juliol / 18.30 i 21 h

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive