"Crec que hem aconseguit plasmar a escena uns Pastorets tal i com a mi m'agraden”. Així ho afirma Antoni Blanch, director per tercer i últim any dels Pastorets de Mataró, que s'estrenen com és habitual per Sant Esteve a la Sala Cabañes. Passades les festes nadalenques, Blanch deixarà pas a Josep Rodri, que assumirà la direcció de l'espectacle a partir del curs vinent. D'aquesta manera, Blanch compleix un cicle de tres anys que li ha permés consolidar la seva particular idea dels Pastorets. “Volíem una obra que agradés a tota la família, als nens i nenes, als germans grans, als avis i a les tietes”, destaca. El director considera que l'any passat “ja es va plasmar” aquesta imatge, i que aquest tercer any toca la “consolidació” plena. De fet, des de que Sala Cabañes va optar per establir cicles de directors per al gran espectacle nadalenc mataroní, a mitjan anys 90, Blanch ha estat el primer en fer-lo de tres anys.
Malgrat l'esforç que suposa coordinar aquest multitudinari projecte, en el qual hi prenen part al voltant de 350 persones de manera desinteressada, el director assegura que s'ho ha passat “la mar de bé”. “Si miro enrere, la veritat és que el balanç és totalment satisfactori”, destaca. Tot plegat és possible, tanmateix, per l'esforç de tots els participants de les 10 funcions que se'n fan cada any, en especial de l'equip directiu que acompanya Blanch, format per Gemma Sancho en la direcció musical, Dúnia Roig a les coreografies i Miquel Ros coma cap tècnic. “Si haguéssim de fer una llista d'agraïments, no acabaríem mai”, constata Blanch.
La voluntat de consolidar el “projecte Blanch” farà que tan sols els espectadors d'ull clínic notin les diferències respecte als Pastorets de l'any passat. “Tot i que hi ha alguns petits canvis, bàsicament actors i actrius nous, mantenim la línia dels darrers dos anys”, destaca. Els Pastorets, al cap i a la fi, no es caracteritzen per ser un espectacle novedós. Tothom que hi va coneix l'argument, sap qui són els bons i els dolents, i com acaba la funció. L'espectador no es planta a Sala Cabañes com si anés a una estrena, sinó que recorre a una tradició nadalenca, a Mataró tan arrelada com la cavalcada dels Reis Mags, l'escudella i els torrons i neules de les grans pastisseries locals. És per això que l'obra és Patrimoni Cultural de la Ciutat des de l'any 1981.
L'espectacle es podrà veure entre el 26 de desembre i el 31 de gener, al llarg de 10 funcions. L'any passat hi van assistir un total de 4.082 persones, xifra que es pretén igualar o superar aquesta temporada. Milers de persones que no es poden resistir a veure representat, un any rere l'altre, el conte escrit per Ramon Pàmies, amb música dels mestres enric Torra, Felip Vilaró i Miquel Ferrer, i que a Mataró es porta a l'escenari des de 1916.
De Blanch a Rodri
Blanch deixarà la direcció dels Pastorets i el relleu passarà a mans de Josep Rodri, un dels noms més destacats del teatre mataroní. Rodri coneix els Pastorets a la perfecció, com a “home de la casa” de Sala Cabañes. De fet, de ben petit hi va participar, quan encara es representava l'obra a La Saleta, fent de Nen Jesús o de Benjamí. La seva trajectòria en el món cultural i teatral és de sobres coneguda, especialment gràcies a muntatges com Morir a Bagdad, Violències o Làcrima, tots ells estrenats amb èxit a la seva ciutat.
Dissabte 26. Primera funció. A les 7 de la tarda a la Sala Cabañes.
-
Comentaris