El massís del Montseny és per als maresmencs tota una oportunitat de gaudir de la naturalesa en estat pur a pocs minuts de casa seva. Un paratge idíl·lic, ideal per a excursions relaxades. Però amb la foscor, es converteix en un lloc salvatge i ple de misteris. El mataroní Jordi Lopesino ho sap bé. És astrònom, i ha passat moltes nits al Montseny observant les estrelles. “Hi he viscut força situacions estranyes, i hi he passat una mica de por irracional, aquella que saps que no és real però no pots evitar”, explica. Recorda especialment un fenomen ben poc habitual en una nit de pluja d’estels, en què un meteorit va esclatar a uns mil metres d’alçada. “Tot el Montseny es va il·luminar en plena nit com si s’hagués disparat un flash gegant, el meu cos feia ombra al terra”, relata.
Tantes hores sota les estrelles i envoltat d’ombres li han servit d’inspiració per a Maragda, la seva primera novel·la llarga, que ha editat Barcanova. Lopesino tenia publicats un recull de contes i un parell de llibres sobre astronomia, però Maragda és la seva primera incursió en la literatura juvenil. L’obra narra les peripècies de diversos personatges que s’endinsen en el Montseny i de cop “es troben immersos en un món que no és el seu, ple de coses meravelloses i perilloses”, explica l’autor. Nans, dones d’aigua, monstres i una sèrie de personatges ambigus, de qui costa saber si és la bondat o la maldat el què en ells predomina. “Mai et pots fiar de l’aparença”, recorda Lopesino.
Tot i la gran quantitat d’elements fantàstics de la novel·la, Lopesino ha tingut cura que el context en què es desenvolupen sigui el més real possible. Tots els camins que els protagonistes prenen pel Montseny han estat prèviament passejats per l’autor. “Vaig fer excursions llarguíssimes, que m’han servit per explicar millor als lectors tot l’entorn on transcorre el llibre”. També el capítol on es narra una immersió a les illes Medes o les primeres pàgines que relaten una navegació entre Barcelona i Mallorca estan basats en experiències pròpies de l’autor. Fins i tot els protagonistes de Maragda tenen una base real: el llibre està dedicat a quatre amics de Lopesino, “persones de carn i ossos que s’han convertit en personatges de ficció”.
Comentaris