X. Alomà

Els Marxaires Mataró-Canigó demanen la Creu de Sant Jordi per a Eidenbenz

Elisabeth Eidenbenz fou la directora de la Maternitat d'Elna, on van néixer prop de sis-cents nens, la majoria fills d'exiliades espanyoles

Reconèixer la tasca d'Elisabeth Eidenbenz, precursora i directora de la Maternitat d'Elna, amb la concessió de la Creu de Sant Jordi. Aquesta és la petició que els Marxaires Mataró-Canigó (Catalunya Sud) i els Amics del Camí del Nord (Catalunya Nord), han fet al Govern de la Generalitat, juntament amb altres entitats, després d'assistir a l'acte de presentació del Camí del Nord o del Canigó GR-83 celebrat el passat diumenge 21 a la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent, i que va coincidir amb la presentació del resultat de la investigació sobre la Maternitat d'Elna realitzada per la historiadora Assumpta Montellà en el mateix acte.

La Maternitat d'Elna funcionà entre els anys 1939 i 1944. Prop de sis-cents infants, la majoria fills d'exiliades catalanes i espanyoles, recloses en camps de concentració francesos durant l'ocupació alemanya, varen néixer en aquesta maternitat, pròxima a Perpinyà. Segons Miquel Torner, Elisabeth Eidenbenz, que resideix actualment a Viena amb una salut precària als seus 93 anys, ha fet, malgrat no ser catalana, “molt més per a Catalunya que molts catalans que han estat premiats amb la Creu de Sant Jordi merescudament”. Per aquest motiu els Marxaires i la resta d'entitats reclamen per a Eidenbenz la màxima distinció que el Govern atorga, coincidint amb els actes previstos per la Generalitat de Catalunya el mes de desembre en reconeixement a la tasca de l'antiga directora de la maternitat. D'aquesta manera, Elisabeth Eidenbenz "tindrà la satisfacció de saber que la seva feina, totalment desinteressada, ha estat reconeguda per la societat catalana”, conlou Torner.

L'any del Camí del Nord

Durant l'acte de presentació del Camí del Nord o del Canigó GR-83, a més de descriure les característiques, el recorregut i els diversos centres d'interès d'aquesta ruta que resegueix els més de 200 km que separen Mataró i Prada de Conflent, es va resaltar la trascendència de les diverses expedicions sobre l'exili al voltant del Camí del Nord que es realitzen des de fa tres anys i el seu paper dinamitzador en recuperar la memòria històrica i establir llaços de confraternitat entre els catalans d'ambdós costats fronterers.

En aquest sentit, Miquel Torner, coordinador de Marxaires Mataró-Canigó, es mostra optimista davant el que, segons ell, serà “l'any definitiu” del Camí del Nord. “Tot està funcionant molt bé”, comenta Torner, “Ja hi ha 120 km senyalitzats i només falten les zones que coincideixem amb els Parcs Naturals de la Catalunya Sud, que són més problemàtiques.” Tot i aquest petit impediment, la guia de la ruta ja està prevista per ser editada a finals d'any i, segons Torner, aquest serà l'impuls definitiu per donar a conèixer el Camí del Nord o del Canigó. “Amb una bona senyalització i la guia, tothom podrà començar la ruta lliurement”, afegeix Torner.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive