Avui dia els joves som un dels col·lectius més vulnerables, ho som perquè encara no ens han donat l'oportunitat de decidir què necessitem i com volem que siguin les possibles solucions a la realitat existent. Vivim en una societat adultocràtica que marca quines són les línies que nosaltres, els joves, hem de seguir per obtenir alternatives als problemes i que tan sols té la mirada fixada en el futur.
La realitat ha canviat, el ser jove ja no és una situació de transició, s'ha convertit en una etapa plena en si mateixa, que requereix respostes contundents i concretes al moment actual (ara, no demà). És cert que no podem perdre la mirada de futur, però centrar-nos en el present és essencial alhora de construir un projecte de vida on la nostra autonomia sigui el camí per assolir l'objectiu de l'emancipació.
No tots els i les joves de Mataró som iguals, uns estudien i els altres treballen, uns són administratius i els altres paletes, existeixen famílies joves i mares joves, etc. Aquesta diversitat ens exigeix un model d'atenció personalitzada i integral. On les respostes tinguin en compte tots els factors comuns i individuals que ens deriven a necessitats específiques de cada jove.
Tot l'anterior, és el que pretén abordar el Pla Jove x Mataró 2009-2012, un instrument que dóna resposta a totes les necessitats i problemàtiques dels joves de la nostra ciutat. Ara més que mai, als serveis de l'Ajuntament ens toca treballar de forma coordinada i transversal per poder portar a terme el desenvolupament d'aquest document que vetlla per la igualtat d'oportunitats, la participació juvenil en tots els espais públics, la cohesió social i la llibertat dels i les joves de Mataró.
L' educació, l'ocupació, l'habitatge, la salut, la cultura, l'esport i l'oci, la mobilitat, la informació, l'associacionisme, la participació i la interlocució són els eixos principals que s'han treballat amb les entitats, organitzacions, associacions, joves i professionals per generar un total de 136 accions adreçades a la millora de les polítiques juvenils d'aquest Govern municipal. Un Govern obert al diàleg i ansiós de rebre experiències enriquidores i propostes innovadores, com la posada en marxa d'una residència d'estudiants gràcies al projecte TecnoCampus, que donarà a questa ciutat l'oportunitat d'acollir estudiants de tota la comarca, o les oficines d'informació virtuals, encarregades d'apropar la informació a tots els joves de la ciutat.
Els governs d'esquerres hem treballat perquè les nostres ciutats estiguin plenes d'oportunitats per a tots els ciutadans i especialment per als joves. El Govern de la Generalitat de Catalunya al setembre del 2009 aprova un document de mesures per a l'ocupació juvenil amb diverses accions, on l'emprenedoria, la formació i la conciliació, entre d'altres eixos, són línies claus a desenvolupar, i pel que preveu destinar al voltant dels 200 milions d'euros. Per cert, amb l'acord de mesures aprovat l'any 2001 pel Govern de CiU només es van destinar 200.000 . També es posa en marxa la revisió i redacció del nou Pla Nacional de Joventut donant més impuls a les polítiques d'emancipació i creant una Xarxa d'oficines d'emancipació, espais destinats a l'assessorament i acompanyament dels joves. I el Govern municipal de Mataró destinarà durant aquests tres anys de vigència del Pla Jove x Mataró aproximadament 2.770.000 en la millora de les condicions de vida dels i les joves de la nostra ciutat.
Aquest Pla Jove també es coordina amb les prioritats d'educació, ocupació i habitatge marcades pel Govern municipal en el seu Programa d'Actuació Municipal 2010. Un cop finalitzat l'any començarem el procés d'avaluació on les accions que formen part del document seran subjecte de revisió i posterior adaptació a la realitat a través d'un procés participatiu per part de totes les entitats del Consell de Joventut, així com dels grups municipals que per primer cop desitgin participar donant a conèixer, si tenen, quin és el projecte de futur que volen per nosaltres, els joves. Fets, no paraules!
Entenem que és la nostra responsabilitat trobar i aplicar mesures per fer front a les situacions difícils dins del context que vivim, però sense la complicitat i la confiança dels i les ciutadanes això no serà possible. Els principis de solidaritat i igualtat són necessaris i imprescindibles per avançar cap a una societat més justa.
Comentaris