Cristina Puig

Els escriptors mataronins i maresmencs escalfen motors

Care Santos, Lola Casas i Toni Cabré estan a punt de treure novetats al mercat

Els autors de la comarca, afronten amb il·lusió l'inici del nou curs ja que molts d'ells publicaran les seves obres al setembre o ho faran al llarg de la tardor. És el cas de l'escriptora Lola Casas que prepara per d'aquí uns dies el llançament al mercat del poemari Anem a l'escola de l'editorial Baula, un llibre on es parla dels elements físics de l'aula però també sentimentals. Casas té encara dos projectes més, dirigits també als infants. Abans de Nadal arribarà a les llibreries, Acaba tu els poemes, Ed. Edebé, tant en edició catalana com castellana, un llibre que busca incentivar la creativitat dels infants, ja que han de completar uns poemes que Casas presenta inacabats. De cara al 2006, prepara un nou conte, la història de la bruixa Palma, un personatge que segons l'autora sempre està molt enfeinat.

Care Santos. D'aquí a uns dies, també podrem gaudir de la versió catalana de la novel·la, Els ulls del llop, amb què Care Santos va aconseguir el premi Gran Angular 2004. L'escriptora mataronina té previst treure a l'editorial SM, Circuito de Montecarlo, una novel·la en que aborda un dels problemes dels adolescents, els embarassos no desitjats. Circuito de Montecarlo explica la història d'un nen que deixa en cinta una noia de la seva classe, i que reivindica el dret a la paternitat responsable. Deixant de banda la literatura juvenil, Care Santos treballa en un llibre, que ella mateixa qualifica com “políticament incorrecte”, en què les protagonistes són cinc dones amb el cap turbat, vinculades sentimentalment a un únic home. Sota el títol Síndrome Bovary, Santos fa una forta crítica a la condició femenina, encara que els homes tampoc no surten gaire ben parats. La guanyadora del premi Gran Angular 2004, confessa que de moment no es planteja pujar el ritme pel que fa a la publicació de novel·les per a adults: “Crec que és un mercat molt saturat i per tant, de moment, seguiré fent una novel·la per a adults cada quatre anys. A més, el procés d'elaboració és molt més complex del que cal realitzar en el cas de la literatura infantil i juvenil”, explica Care Santos.

Albert Calls. El periodista i escriptor Albert Calls, treballa des de fa temps en una col·lecció sobre la història de Cabrera de Mar, de la que és fill. En pocs dies es publicarà el darrer volum, dedicat al segle XX i en què Calls, a més de documentar-se històricament, ha interrogat a diferents testimonis poble que li han explicat les seves vivències. Calls també té a punt un llibre sobre Esteve Rovira, un veí de Cabrera que va morir en un camp d'extermini. El cabrerenc assegura que amb aquests dos projectes tanca una etapa com a escriptor. De moment, no vol dedicar-se més a la novel·la històrica i vol apostar per la literatura de creació. Calls reconeix “que l'experiència ha estat molt positiva, però també molt esgotadora”. Respecte als projectes futurs, el periodista confessa que es planteja recopilar els contes que ha escrit al llarg dels anys, corregir-los i reescriure'ls.

Toni Cabré. També a punt d'arribar a les llibreries es troben dues obres de l'escriptor mataroní Toni Cabré. La primera és un volum amb les traduccions al castellà de les seves tragicomèdies Navegantes, una obra que en català va ser Premi Crítica Serra d'Or. La segona, Viaje a California, publicada per Arola Editors, també ha estat guardonada, en aquest cas amb el Premi Recull de teatre.

Rafael Vallbona. El periodista i escriptor Rafael Vallbona, té entre mans un parell de projectes que veuran la llum al llarg del 2006. El primer d'ells, és una novel·la per a joves que portarà el títol de Contracte basura, Ed. Columna, i que recuperarà els personatges de la primera novel.la per joves que va escriure, Pis d'estudiants, que ja va per la setzena edició. Es tracta d'uns joves fa poc que han finalitzat les seves carreres universitàries i que es troben en una situació inestable laboralment o fent feines que res tenen a veure amb els seus estudis. El segon projecte, que també sortirà a l'editorial Columna és La destrucció de Montserrat, una novel·la històrica que explica la destrucció que va patir aquest indret durant el segle XIX. A més, la novel.la constitueix una metàfora sobre la amistat, protagonitzada per un monjo i un jove escolà.

Pep Bras. L'escriptor Pep Bras, vinculat professionalment a la productora El Terrat, porta un parell d'anys dedicat només a la seva faceta de guionista. Tot i que no pot donar gaires detalls, Bras ha avançat a capgros.com que actualment treballa en el guió d'una sèrie d'abast nacional, de periodicitat setmanal, que podria veure la llum al 2006.

Manel Bonany. També el mataroní Manel Bonany, està treballant en el guió d'una sèrie, on realitza la tasca de coordinador de guions. Es tracta dels nous capítols de Ventdelplà, la sèrie protagonitzada per Emma Vilarasau, que va estrenar-se la passada temporada a TV3. A més, Bonany s'ha proposat recollir una sèrie de textos escrits per ell, i plasmar-los en una obra de teatre.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive