Tot sovint les paraules s’acaben posant de moda. Quan agafen una connotació pejorativa, ràpidament surt un sinònim que d’alguna manera sona millor. Tot això es veu reforçat pel “bonisme” imperant a la societat que fa que estigui mal vist aixecar crítiques o remarcar punts febles. Paradoxalment el motor de progrés i d’innovació és precisament qüestionar l’ status quo i els procediments existents. Per tant, crec que val la pena estar disposat a qüestionar els discursos oficials.
Avui en dia, una de les paraules estrella per a sortir de la crisi és l’emprenedoria. Un emprenedor és aquell que s’estableix pel seu compte i risc, renunciant a tenir un sou garantit cada mes treballant per compte d’altres. És el que sempre s’ha denominat un autònom, o si ha tingut una mica més d’empenta i ha muntat un negoci més gran, un empresari.
Sembla que els emprenedors són motors de progrés, i en la majoria de casos segurament deu ser així, però avui no vull parlar dels emprenedors modèlics, sinó dels altres. Aquest estiu vaig intentar contractar un electricista per a canviar els clàssics fluorescents del pàrking per la moderna il·luminació de leds, que ofereix un consum força més ajustat. He tingut la sort d’experimentar la il·luminació de leds en les noves instal·lacions del Tecnocampus així com en d’altres centres universitaris, com el campus de Leganés de la Universitat Carlos III de Madrid, així que d’alguna manera aposto a cavall guanyador en el tema leds.
No tinc cap mena de dubte que una flor no fa estiu, però el cert és que he hagut de contactar un bon grapat d’electricistes fins a trobar-ne un de disposat a entrar dintre de la modernitat dels leds. Tots m’han posat excuses d’allò més peregrines i preus totalment desorbitats molt per sobre de la despesa real, simplement per a deixar de banda la opció leds. El pitjor de tot ha estat haver de suportar excuses totalment falses i inconsistents per part d’una quantitat gens menyspreable d’electricistes. Finalment, vaig trobar-ne un, que tot sigui dit, va ser la seva primera actuació amb aquest tipus de tecnologia. De veritat creiem que els emprenedors són sempre innovadors i motor de progrés? Com és que tants i tants electricistes no han pogut dedicar ni tan sols cinc minuts a fer números i corroborar que en tan sols un any s’amortitza la despesa de substituir un fluorescent clàssic per un tub de leds? Com poden seguir dubtant d`una tecnologia ben present a casa nostra i que ja ha reemplaçat pràcticament la totalitat dels semàfors? Com és que cap d’ells no ha optat per orientar el seu negoci cap a la substitució d’enllumenats existents per aquesta nova tecnologia més econòmica i duradora? Com és que es permeten intoxicar a la gent amb discursos falsos per a poder continuar treballant amb tecnologies del segle passat? Si això passa en un tema tan simple con l’enllumenat què no deu passar en altres àmbits!
Si a tot això afegim les veus dels tècnics d’hisenda alertant del frau massiu comès pels empresaris, la situació encara sembla més preocupant. Segons els tècnics d’hisenda Gestha, els treballadors i pensionistes van declarar a hisenda 19.359 euros de mitjana en el 2010, xifra que suposa un 75% més que en el cas de petits empresaris i les professions lliberals, que varen obtenir uns rendiments promig d’11.036 euros. Per tant, sembla que més aviat paguen pocs impostos, atès que declaren sous que no arriben ni al mileurisme. En el cas d’aquells emprenedors que contracten treballadors i donen llocs d’ocupació a un bon grapat de persones potser no és preocupant que l’empresari no pagui gaires impostos, atès que la societat ja rep impostos a partir de les nòmines dels seus assalariats però en el cas dels emprenedors que tendeixen a la auto-ocupació, potser estem fent un gra massa pensant que ells ens trauran de la crisi. Potser els polítics haurien de parar una mica d’atenció sobre la tipologia d’emprenedors als que pensen ajudar amb incentius econòmics. Si a sobre aquests emprenedors ni tan sols estan disposats a innovar i oferir productes punters, i han de ser un fre al progrés de les noves tecnologies, malament anem.
Comentaris