-
-

Els cops de calor: com combatre’ls i la millor manera de prevenir-los

Recomanacions bàsiques per la Protectora d'Animals de Mataró.

Parlem de cop de calor quan la temperatura interna d’un gos supera un llindar (aproximadament els 42ºC) a partir del qual apareixen tota una serie de símptomes i problemes que són potencialment mortals. Això succeeix amb més probabilitat els mesos de calor si no vigilem.

Molts més gossos moren per calor que per fred. El sistema que fan servir els gossos per eliminar l’excés de temperatura és el panteig, a diferència dels humans, que suem. Els gossos no suen. I en condicions extremes com dintre d’un cotxe, etc. no poden baixar la finestra o posar l’aire condicionat a voluntat. Això fa que en alguns casos, els gossos pateixin les conseqüències d’aquest increment de temperatura al qual el gos no pot fer front, i és quan apareix el cop de calor, que pot ser mortal.

Les situacions de risc més habituals són gossos deixats al cotxe a l’estiu (al sol o a l’ombra, l’interior del cotxe s’escalfa molt), gossos que van a fer exercici en els moments més calorosos del dia, gossos lligats en un exterior sense ombra on amagar-se... Els símptomes són apatia, tremolors, canvi en la coloració de les mucoses (congestió o cianosi), respiració ràpida i agitada, taquicàrdia, símptomes neurològics, petites taques vermelles a les mucoses (petèquies..), Hemorràgies, problemes hepàtics, problemes renals, edema cerebral, i finalment mort.

Primers auxilis
Mentre estem camí al veterinari, podem mullar l’animal amb aigua temperada (no freda), tenir-lo en lloc fresc, i donar-nos molta pressa en fer que sigui atés per un professional, ja que el temps és crucial i aquesta és una urgència molt perillosa.
No obstant això, el més important és prevenir aquest problema del cop de calor, ja que un cop aparegut sempre comporta conseqüències negatives. Hem de mantenir el gos en un espai fresc, ben ventilat, no passejar-lo en les hores més caluroses, i procurar que no faci esfroços. 

 

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive