Un moment de la roda de premsa d'aquest migdia a Barcelona
Un moment de la roda de premsa d'aquest migdia a Barcelona

capgros.com/EFE

Els castellers reclamen tenir l'última paraula en l'ús del casc pels nens

La Coordinadora de Colles Castelleres anul·la totes les actuacions programades per aquest cap de setmana

El president de la Coordinadora de Colles Castelleres, Jordi Carbonell, ha reclamat aquest migdia en roda de premsa a Barcelona que sigui el món "casteller" qui tingui l'última paraula sobre l'ús de casc com a mesura de protecció de la canalla, un cop finalitzi l'estudi encarregat per la Generalitat i la Coordinadora per avaluar la conveniència d'elements de seguretat. Carbonell s'ha mostrat concís. “el món casteller "s'ha regulat durant més de 200 anys sense necessitat d'anar de la mà de ningú" i que per això, els integrants d'aquesta activitat "seran els que prenguin la decisió d'usar o no el casc", ha assegurat.

A l'estudi sobre l'ús del casc, pensat només per a enxanetes i aixecadors, estan participant fins a 33 colles castelleres i d'aquestes 16 utilitzen en període de proves el casc que ha dissenyat l'empresa NZI, dispositiu que té com a peculiaritat absorbir l'energia durant del xoc en les caigudes i garantir seguretat tant per a qui el porta com per a qui pugui rebre un cop. Tant el president de la Coordinadora, Jordi Carbonell; el seu vicepresident, Miquel Botella; i el doctor Jaume Rosset, de Foment de la Ciència i la Salut en el món "casteller", han destacat que l'activitat "és segura" i que l'accident de la Mariona, la jove castellera dels Capgrossos, "va ser excepcional i fruit de la fatalitat".

Es dóna la circumstància que aquest mateix cap de setmana algunes de les colles castelleres tenien previst actuar per primera vegada amb els cascos en proves, encara que la Coordinadora ha recomanat que se suspenguin totes les exhibicions com a mostra de dol per la mort de la castellera.

Per la seva banda, el doctor Jaume Rosset ha destacat que aquestes proves han coincidit en el temps amb la caiguda mortal, però que "no hem de pensar que hem fet malament per no haver corregut prou amb l'estudi", ja que "s'està portant a terme de forma rigorosa". De fet, un estudi sobre la seguretat publicat en la Revista de la Societat Catalana de Pediatria el 1998, ha destacat que les caigudes en altres activitats són molt més freqüents que en els "castells". Mentre que a l'escola es produeixen 650 lesions per cada 1000 hores, jugant a bàsquet fins a 300 i al futbol 60, en el cas dels "castells" les lesions són 44.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive