Un moment de l'actuació de Sant Magí a Tarragona, dissabte passat, amb un casteller amb casc.
Un moment de l'actuació de Sant Magí a Tarragona, dissabte passat, amb un casteller amb casc.

J. Salicrú/F. Castanyer

Els Capgrossos utilitzaran casc

La colla protegirà la canalla en l'actuació de dissabte a Mataró, la primera després de la mort de Mariona Galindo

Els Capgrossos de Mataró posaran casc als seus enxanetes i aixecadors. La decisió l'han presa aquesta setmana els membres de la Junta Tècnica de la colla que implantaran la mesura d'immediat. Els blaus ja han encarregat les unitats i la intenció és utilitzar-los en les actuacions dels dies 26 i 27 d'agost al barri mataroní de les Santes-Escorxador Mataró i a Igualada respectivament, les primeres després del fatídic accident que va costar la vida a la jove castellera Mariona Galindo.

Els blaus formaven part de la vintena de colles sense casc que, juntament amb altres vint colles amb casc, participaven en l'estudi que promou la Coordinadora de Colles Castelleres i el grup Foment per la Ciència en el Món Casteller per comparar l'efectivitat del model dissenyat per l'empresa NZI. «La mort de la Mariona lògicament ha alterat el procés i nosaltres, que participàvem en l'estudi sense casc, hem decidit passar-nos al grup que en porta», ha explicat el cap de Colla dels Capgrossos, Xevi Castellví.

El prototip de casc s'havia de provar a principis de temporada, però la seva implantació es va endarrerir perquè s'havien de dissenyar mides adequades per a tots els enxanetes i aixecadors, que poden ser de diferents edats en funció de si pugen a castells de set, de vuit o de nou. Quatre colles van posar a prova les primeres unitats el passat 14 d'agost.

Aquest prototip, que ha trigat un any i mig a dissenyar-se, està pensat només per protegir la canalla (els nens que coronen els dos últims pisos del castell), però no pels dosos, la posició que ocupava Mariona Galindo quan va caure el passat 23 de juliol. El casc per als dosos, que és diferent del que protegeix la canalla, forma part d'una segona fase de l'estudi de la Coordinadora i el grup Foment per la Ciència i la Salut en el Món Casteller. «S'ha de preveure que, fruit de l'accident, s'accelerarà aquest nou prototip», diu Castellví.

Petit i lleuger
El casc que ha dissenyat l'empresa NZI de Iecla (Múrcia) és petit, pesa poc i és còmode de portar, tot i que els primers a portar-lo en plena actuació van declarar que feia molta escalfor. Tot i això, el disseny protegeix tot el cap sense impedir la visió i l'audició de la canalla, i té una estructura exterior tova per no fer mal a la pinya en cas de caiguda. «No sabem si el casc funcionarà o no funcionarà però benvinguda sigui la mesura», ha dit Castellví.

La prova del casc és la part final de l'estudi que es va posar en marxa l'any 2002 i que ha analitzat les lesions de 145 nens de 21 colles diferents, dins i fora de l'activitat castellera. Aquells treballs van concloure que fent castells hi ha la meitat de possibilitats de fer-se lesions que practicant altres jocs o esports. Però les possibilitats que afectin el cap, encara que siguin lleus, són més altes. Per això s'ha dissenyat el casc especial.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive