La colla castellera local, els Capgrossos de Mataró, celebren enguany els deu primers anys d'història curta però molt intensa i a partir de divendres, dia 19, i fins al 25 de juny en fan un repàs visual en una mostra commemorativa a l'Ateneu Caixa Laietana.
L'estructura de l'exposició gira al voltant d'una projecció emesa a l'interior d'un espai circular tancat de nou metres d'amplada i sis d'alçada, en el qual es projecta el muntatge d'un castell. El visitant pot veure les imatges des del segon pis i sentir com si realment estigués assistint a la construcció d'un castell.
El rodatge s'ha efectuat amb dues càmeres autònomes i una altra càmera situada a la part superior del castell, subjectada per una grua per captar els plans zenitals. La realització, que també se serveix de les imatges captades per diverses càmeres fotogràfiques, és obra de Jordi Fornells, Manuel Cusachs i Assumpta Trabal.
La projecció permet veure el paper que tothom té encomanat en la construcció del castell per assegurar la seva solidesa i dóna una bona perspectiva de la col·locació i el treball els qui conformen la soca i que passen desapercebuts.
Per a tots els interessos
L'exposició està pensada tant per als aficionats al món casteller com per a aquells que tot just comencen a descobrir-lo, els quals disposen d'una zona de consulta de llibres i revistes sobre aquest àmbit. També destaquen la maqueta i els plànols del futur local dels Capgrossos a l'antic Escorxador municipal. La colla, que sempre ha dedicat una especial atenció a la mainada, agrupa un total de 750 castellers. L'exposició, des del doble vessant històric i didàctic, reflecteix la progressió experimentada els deu anys de vida de la colla, amb una comparativa de les descàrregues més difícils realitzades.
Divendres dia 19 A 2/4 de 8 del vespre a l'Ateneu Caixa Laietana. Fins el 25 de juny.
Horari: Feiners de 17.30 a 20.30h, festius de 11.30 a 13.30h i de 18.30 a 20.30h
-
Passat, present i futur
Els inicis de la colla mataronina -que ara aspira a ser maresmenca- es remunten a l'any 1995. Tot i que Mataró no era una plaça tradicionalment castellera, l'afecció es va anar alimentant a redós de les colles castelleres que, des de l'adveniment de la democràcia, eren convidades a Les Santes, la Festa Major de la ciutat. Pas a pas, des de mitjan anys noranta, els Capgrossos de Mataró han esdevingut una de les colles punteres del món casteller i han viscut amb entusiasme alguns dels millors castells, pilar de set amb folre, cinc de vuit, quatre de vuit amb agulla, tres de nou amb folre, quatre de nou amb folre. L'exposició reflecteix la progressió experimentada en aquests deu anys de vida, amb una comparativa de les descàrregues més difícils realitzades.
Un detall de lactuació de la colla castellera.
Comentaris