Joan Salicrú

Els boscos de ribera, protagonistes d'una mostra al Museu de Mataró

L'exposició, que estarà oberta durant cinc mesos, reivindica les pecularitats d'aquest tipus de boscos

Els boscos de ribera, aquells que estan en contacte amb rius, rieres o llacs, són els protagonistes de la mostra «Ombres d'aigua», que s'inaugura divendres, dia 18, a la planta baixa del Museu de Mataró. Es tracta d'una de les grans apostes del Patronat de Cultura per al 2005 i, de fet, la mostra estarà instal·lada durant cinc mesos, fins el 19 de juny.

La comissària de la mostra, Marta Comerma, explica que l'exposició és el resultat d'un projecte de la secció de Ciències Naturals del Museu d'estudi sobre aquests tipus de boscos, concretament del de la riera d'Argentona, a partir del qual es va arribar a la conclusió que estan molt malmesos. Els resultats de la recerca, que van durar més de dos anys, es van publicar al butlletí de la secció i finalment es va creure interessant exposar-los. De fet, un dels objectius de l'exposició és denunciar el mal estat en què es troben aquests tipus de boscos: «És un tema molt actual lligat amb la nova cultura de l'aigua que s'està difonent», explica Comerma. Aquests tipus de bosc fins ara eren considerats menors, però ara té lloc un reviscolament del seu prestigi. L'exposició ofereix una visió general dels boscos de ribera de Catalunya, perquè segons la comissària les pertorbacions que pateixen són iguals arreu del país.

La mostra té quatre àmbits: «La riquesa de les riberes», «Descoberta del bosc de ribera», «Reflexió de l'estat actual» i «Mirant al futur», on es detallen les accions a dur a terme des de les administracions i la ciutadania.

Uns boscos molt especials
Els boscos de ribera són molt característics perquè tenen una vegetació molt diferent a la que trobem habitualment a la resta dels boscos. Són ecosistemes molt rics en aliments, amb abundància de fruits i d'invertebrats. Malgrat ser d'extensió reduïda, presenten diferents estrats i bandes de vegetació i, a més, tenen l'aigua ben a la vora. Tot això els converteix en petits oasis, fonamentals per a molts animals, especialment per a les aus. De fet, els boscos de ribera són els hàbitats amb una major diversitat d'aus a tot Europa i les densitats poden arribar a ser de 50 ocells per hectàrea.

Divendres dia 18 • A 2/4 de 8 del vespre al Museu de Mataró. Entrada lliure.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive