Lloc on treballen els arqueòlegs
Lloc on treballen els arqueòlegs

M. Coll

Els arqueòlegs sospiten que s’ha destruït un tros de muralla a Can Prims

Si amb l'enderroc de la cantonada de la Muralla de la Presó i el carrer d'Argentona s'hagués perdut el mur seria responsabilitat municipal

Des de fa dos dies un equip d'arqueòlegs municipals treballa al solar de la cantonada de la Muralla de la Presó amb el carrer d'Argentona, zona fora de l'àrea arqueològica protegida. Els tècnics tenen un únic objectiu: descobrir si un dels murs de l'antic edifici que va ser enderrocat a inicis de setembre era part de la muralla de la ciutat, construïda el segle XVI i catalogat com a patrimoni històric en la seva totalitat. En aquests moments, tot són incerteses: “Ara mateix no sabem si les parets destruïdes eren part de la muralla, ja que a causa del temps que van tardar en fer-la -trenta anys- hi ha trossos amb diverses tipologies”, ha explicat Joaquim Garcia, arqueòleg municipal. Fins i tot, si la muralla ha estat arrebossada o reaprofitada per una construcció es pot confondre amb una paret del segle XVIII o viceversa.

Les excavacions no superaran les deu jornades, tot i que la pluja dels darrers dies ha entorpit la feina. Els tècnics faran diferents prospeccions en llocs puntuals del solar. Per ara s'intenta localitzar la base del dubtós mur i repicar-lo per poder verificar la data de construcció. Segons el traç dels altres trams de la muralla que ja es coneixen, podria tractar-se perfectament d'un tros de muralla, però ara per ara els tècnics municipals no volen decantar-se per cap de les dues opcions fins que no es tinguin informes complerts.

Si es tractés d'un tros dels murs de protecció de la ciutat la propietat no tindria cap responsabilitat, ja que hauria estat un error del Departament d'Urbanisme, qui hauria atorgat una llicència d'enderroc en una àrea no protegida però dubtosa. “No es podia preveure que el segle XIX aprofitessin un tros de muralla per fer una casa, si realment ha estat així, però se'ns hauria d'haver avisat”, ha declarat l'arqueòleg municipal.

Protegir la muralla
Aquesta situació segurament accelerarà la creació d'un reglament d'actuació més concret per protegir la muralla del segle XVI, amb el qual des de fa un temps els tècnics de l'Ajuntament ja treballen. “Volem fer un document sobre els trossos de muralla que tenim segurs, els que suposem i els que ja han desaparegut”, ha dit Garcia. Seguidament amb aquest informe s'intentaran regular les llicències d'enderroc que afecten aquest monument protegit: “El traçat de la l'antiga muralla més o menys està clar i no hi ha cap dubte sobre per quina banda dels carrers actuals passava, per tant, tots aquests detalls aviat hauran de ser regulats”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive