Baron entrega la medalla als Armats
Baron entrega la medalla als Armats

V. B.

Els Armats, distingits amb la màxima condecoració de la ciutat

Centenars de persones assisteixen a l'acte de lliurament de la Medalla de la Ciutat, celebrat dissabte davant l'Ajuntament

Amb més de tres-cents anys d'història a les espatlles, i després de ser considerats Patrimoni Cultural de Mataró, els Armats van rebre dissabte passat la Medalla de la Ciutat, la màxima distinció que atorga la capital del Maresme. Un reconeixement a la contribució social i cultural de l'entitat que, segons va explicar l'Alcalde durant l'acte de lliurament, celebrat a La Riera davant més d'un centenar de persones, ha sabut “actualitzar la tradició fins a convertir-la en quelcom natural del paisatge de les primaveres de la ciutat”.

Els Armats de Mataró surten a desfilar cada Dijous i Divendres Sant. Abans d'ahir, però, es van saltar el protocol i van oferir alguns dels seus passos i quadres davant dels encuriosits passejants de la Riera, com a mostra d'agraïment per haver rebut la medalla. Una distinció als “soldats de pau”, com els va definir Baron, promoguda per una quinzena d'entitats de la ciutat i que el Ple municipal va aprovar el mes d'abril d'enguany. “Allà on aneu demostreu que sou el millor manípul de Catalunya”, va afirmar l'alcalde.

Anastasi Jato, president dels Armats, ha explicat que el lliurament de la medalla és el “no va més”, i que ja no poden demanar “res més a la ciutat”. “L'únic que podem fer és seguir treballant per Mataró, seguir desfilant i portar la nostra tradició de 300 anys arreu”, ha afirmat. Jato ha destacat que la ciutat “ens estima”, com demostra la unanimitat dels grups municipals a l'hora d'atorgar la medalla. “(La medalla) ens fa feliços i ens dona una injecció per seguir desfilant”, ha afegit. També serà un suport per preparar el seu pròxim repte, una visita al Sant Pare de Roma, ciutat on ja van ser-hi l'any 1986, i que es preveu per al pont de l'1 de Maig o per l'11 de Setembre de 2008.

Assignatura pendent
Anastasi Jato ha afirmat que una de les “assignatures pendents” dels Armats, formats actualment per 199 persones, és atreure saba nova a l'entitat. “Crec que la gent pensa que som una entitat molt tancada –explica- però no és cert. Per ser armat, no cal ser ni alt, ni baix, ni religiós, ni res, només cal apuntar-s'hi i assajar”. Jato ha destacat que ser Armat és “formar part de la història de Mataró, de la seva tradició”, però reconeix que les tradicions “no importen tant com abans, sobretot entre els més joves, que els costa agafar-se a aquestes coses”. Tot i que són un dels símbols de la ciutat, el president de l'entitat assegura que, dissabte passat, entre el públic hi havia gent que comentava que mai havia vist desfilar els armats. “Molta gent marxa de vacances per Setmana Santa i dissabte van descobrir-nos”, afirma Jato.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive