Els Armats de Mataró celebren enguany ni més ni menys que 300 anys, una antiguitat que pràcticament cap altra entitat mataronina excepte la parròquia de Santa Maria- pot acreditar. El primer document guardat al Museu Arxiu de Santa Maria- on s'esmenta l'existència dels caps de ferro, com han estat coneguts popularment, data de 1705, per bé que possiblement existien anteriorment.
Els actes de celebració, de fet, van començar l'any passat amb una multitudinària trobada d'Armats que es va fer al nou Parc Central el 22 de març de 2004. I continuaran enguany amb una sessió ampliada de les evolucions que duen a terme el Dijous Sant a la plaça de l'Ajuntament, on en aquesta ocasió s'instal·larà una grada amb capacitat per a cinc-centes vuitanta persones, tal com es fa per a l'Enterrament de la Sardina. «Enguany farem quatre o cinc quadres i els dedicarem a la ciutadania de Mataró, que ha fet possible que arribem als 300 anys», ha dit el president dels Armats, Anastasi Codosal. L'abanderat d'honor és, en aquesta edició, l'exalcalde de Mataró, Francesc Robert Graupera.
Per després de Setmana Santa, el 15 d'abril, els Armats preparen una mostra titulada «Teme niu Roman» que tindrà lloc a l'Ateneu Caixa Laietana i on es podrà recuperar mitjançant fotografies, vídeos i documents una part de la història de l'entitat. «Es podrà veure la progressió des del primer document del 1705 fins avui», ha dit el president. L'exposició, que estarà oberta fins el 8 de maig, també oferirà la possibilitat que els assistents es vesteixin d'armat i es tirin una fotografia per immortalitzar-ho, atracció que segurament farà les delícies dels més menuts.
Noves propostes de futur
Els Armats arriben als tres-cents anys amb molta força. L'actual president en funcions, Anastasi Codosal, explica alguns dels plans de futur: «No volem sortir només per Setmana Santa sinó que estiguem presents en diferents actes al llarg de tot l'any». Codosal ha expressat que una de les dificultats dels Armats és tornar a agrupar la gent després de tot un any sense fer activitats. En aquest sentit, una agenda més completa podria servir per mantenir activa l'agrupació. De fet, l'entitat ja té una cita per sortir a les jornades romanes de Cabrera de Mar el proper 15 de Maig.
D'altra banda, segons ha dit Codosal, l'entitat està mantenint converses amb l'Ajuntament per aconseguir una seu social: «Ara només tenim un local on guardar al material, però necessitem un lloc on trobar-nos i fer les nostres xerrades». Actualment, els Armats disposen d'un local a l'antiga Presó, en el qual guarden tots els vestits i els materials d'un any per l'altre. Codosal opina que la nova seu ajudaria a mantenir l'unitat del grup i evitaria que els membres es disperssesin al llarg de l'any: «El nou local serviria també per la gent jove, així es podrien reunir durant tot l'any i no costaria tant reagrupar-los de nou per Setmana Santa».
Una altra iniciativa de la nova junta de cara al jovent serà la creació d'una tropa juvenil dins dels Armats. La nova tropa acolliria els joves d'entre 14 i 16 anys aproximàdament. «Ara passa massa temps fins que els joves poden passar de portar l'estandard a la tropa», ha dit Anastasi Codosal.
Amb totes aquestes mesures, el president vol adaptar l'entitat als canvis de la societat: «Ara ens plantegem el futur d'una altra manera, sinó ens quedaríem estancats als 300 anys».
Nova Junta als Armats de Mataró
Anastasi Codosal és actualment el president en funcions de l'entitat mataronina. De fet, la passada candidatura no es va presentar ningú al càrrec i per això Codosal va decidir tirar endavant l'entitat: «Ens ha costat arribar fins aquií i em veia amb cor de deixar-ho estar». Codosal prepara ara la candidatura per l'any que ve.
Salvant els obstacles de la Història
Els Armats, del primer a l'últim
Comentaris