Manuel Cusachs

Els 80 anys de Fidel Castro

El dia 13 d'agost de 1926 naixia a Mayarí (Cuba) Fidel Castro Ruz, que el dia 1 de gener de 1959 (tenia 33 anys) va derrocar al dictador Fulgencio Batista implantant la revolució comunista a l'illa caribenya molt a prop dels Estats Units de Nord-amèrica la principal potència capitalista. Avui després de 47 anys de poder absolut ha delegat “provisionalment” – per motius de salut - els seus atributs de cap d'estat al seu germà Raül. Aquest home peculiar acaba de complir 80 anys sense quasi forces per bufar l'espelma del pastís. Què passarà a la Cuba comunista després d'ell? Aquesta és la gran pregunta que avui es fa tothom. Seguirà el règim dictatorial sense el seu líder carismàtic? Hi haurà transició “a la espanyola”? O hi haurà una ruptura més o menys pacífica?

La Cuba comunista de Fidel Castro ofereix al visitant i sobretot als seus habitants algunes coses positives que el règim no s'ha cansat de pregonar com són l'atenció sanitària i l'escolar. Models a seguir per altres països amb règims democràtics del centre i sud d'Amèrica. A l'altra cantó de la balança hi ha la flagrant manca de de democràcia i de llibertat d'expressió. Jo, com molts altres, que quan va esclatar la revolució cubana tenia poc més de vint anys i portat per un idealisme utòpic la vèiem amb simpatia per haver rescatat la Perla del Carib de ser el “bordell dels EUA”. El bloc comunista va caira com un castell de naips l'any 1989 però ell es va mantenir en el poder. El bloqueig imposat pels EUA lluny de fer-lo caure li ha donat raons per liderar i encarrilar l'antipatia cubana contra el màxim exponent del capitalisme. Els cubans que no han volgut seguir sota el jou comunista s'han anat a viure a Miami i a altres països.

A l'any 1995 vaig estar a l'Havana per seguir les petges del mataroní Miquel Biada que hi va viure des de l'any 1821 al 1840. I vaig copsar de primera mà encara que superficialment la realitat del país. A l'hotel vaig poder connectar la televisió a molts canals d'arreu del món. I així ho vaig comentar l'endemà a una cubana que ens va fer de guia per la capital i em va contestar que només hi podien accedir els turistes que els del país només veien el primer i segon canal. La comparació era inevitable: com en l'Espanya de Franco. Control ideològic absolut de la premsa i de la vida política. A l'Havana hi ha gent que t'ofereix el diari oficial comunista “Gramma” (com aquí els que venen “La Farola”) que és un pamflet infecte. Es silencia i es reprimeix als dissidents. El règim franquista també va fer coses positives. I aquest era l'argument dels seus partidaris com ho és pels del règim comunista cubà. Un argument fal·laç, enganyós. Cuba, com ja he dit, té un sistema mèdic i educatiu a l'abast de tothom i molt millor que el d'altres països veïns. La resposta a aquesta aparent contradicció és la següent: a quin preu? Al preu de la llibertat tant política com d'expressió. És a dir a un preu molt alt i contrari als principis democràtics més elementals.

Els EUA és el poderós veí que va lluitar al costat dels insurgents cubans contra el jou colonialista espanyol a la “Guerra de Cuba” (1895-1898). Va ser l'”abraçada de l'ós” que els va ajudar per un cantó a alliberar-se per ocupar el seu lloc després. De tot aquest enrenou els EUA s'han apropiat d'una part del sud de l'illa on hi ha instal·lada la base militar de Guantánamo. Mantenen l'embargament econòmic a l'illa aixopluga a una àmplia colònia cubana a Florida i dóna suport als dissidents. I està a l'aguait de la caiguda del règim de Fidel Castro per abonar un règim liberal a través del qual imposar la seva hegemonia econòmica i política. Què passarà a Cuba després de Fidel? Tots els interrogants i respostes estan oberts. Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin celexa generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet testosterone tramadol orlistat buy fioricet online

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive