Primera actuació dels Capgrossos l'any 96.
Primera actuació dels Capgrossos l'any 96.

Els 20 anys aixecant castells dels Capgrossos

La colla local celebra enguany dues dècades de vida i de la seva primera actuació a la Festa Major

Els Capgrossos, convertits en una de les principals colles castelleres de Catalunya, tan sols tenen dues dècades de vida. Les han complert enguany, i segueixen sent una colla molt jove, sobretot si es compara amb històriques com les de Valls o Vilafranca, a les quals, malgrat tot, han arribat a tutejar a plaça. La Jornada Castellera de Les Santes, que per a molt sembla que hi hagi estat tota la vida, també celebra 20 anys aquest 2016. És hora de mirar enrere per recordar com van ser aquells inicis. 

Els Capgrossos van viure un ascens fulgurant: amb una dècada de vida ja eren una de les colles grans

Els Capgrossos es van presentar oficialment per la diada de Sant Jordi de l’any 1996. Aquell mateix any van demanar participar a la Festa Major durant la Passada del dia 27, en el context en el qual tenien lloc llavors les actuacions castelleres. “Però llavors encara no ens tenien prou en consideració, i no ens van deixar”, rememora Mia Castellví, actual cap de colla, i un dels prop de 30 integrants actuals dels Capgrossos que van formar part del seu nucli fundacional. Aquell any els Castellers de Vilafranca, com havien fet en edicions anteriors, van prendre part a la cercavila i van arribar a descarregar un castell de 9 quan la Passada va arribar a la plaça de Santa Anna.

Els Capgrossos avui són una institució mataronina i part integral de la seva Festa Major, però llavors encara s’havien de buscar les garrofes. “El que vam fer va ser inventar-nos un espai propi per poder actuar”, explica Castellví. Una diada castellera que aquell 1996 van celebrar el dia 28 de juliol, actuant amb els Castellers de Barcelona, la colla que els havia fet de padrins en els seus inicis. Els castells que van descarregar llavors van ser modestos, evidentment, però prou notoris per a una colla que tan sols portava sis mesos de rodatge: el 4 de 6 amb agulla, el 5 de 6 i la torre de 6. Només passarien 15 anys fins que els Capgrossos esdevindrien colla de gamma extra amb la torre de 9 amb folre i manilles descarregada a Vilafranca.

La diada castellera de Les Santes ha esdevingut una de les principals cites de l’any en aquest àmbit

A l’any següent, el 1997, els Capgrossos si que van rebre el permís per actuar a la Passada, amb la companyia dels Castellers de Vilafranca. Els verds no han deixat de venir des de llavors a Les Santes: l’any 1998 es va instituir oficialment la Diada Castellera de la Festa Major, amb una data concreta: sempre seria el diumenge abans del 27 de juliol. La presència de la colla vilafranquina va ajudar a dotar la jornada castellera d’un perfil molt alt. “Sempre se l’han pres com una diada de referència”, explica Castellví. De fet Mataró s’ha convertit en una de les places on es veuen els primers castells de gamma extra de la temporada, sobretot arran de la incorporació recent dels Minyons de Terrassa, que junt amb els verds han deixat en els darrers anys autèntiques exhibicions castelleres.

Que els Capgrossos es puguin batre de tu a tu amb aquestes colles no deixa de ser sorprenent tenint en compte la seva joventut. “Ens hem consolidat molt ràpidament perquè sempre hem pensat en el proper objectiu, sense quedar-nos parats” reflexiona el cap de colla, que recorda els inicis dels Capgrossos com “un col·lectiu ple d’il·lusió i d’efervescència però molt ingenu i amb pocs coneixements castellers”. Temps recents però que queden molt lluny.

Una Diada de Gamma Extra

 Els Capgrossos han intentat la torre de 9 amb folre i manilles tres vegades per Les Santes però mai l’han pogut descarregar. El 2011 van aconseguir carregar­-la però ara creuen que “Ja toca” descarregar el seu castell sostre. Per això van promoure una mobilització dels propis efectius i una programació de tres assajos especials durant aquests darrers dies, sota el títol precisament de “Ja toca”. L’objectiu va ser tornar a reunir el seu màxim de camises pròpies i ajuda d’aficionats, ja que els castells de Gamma Extra necessiten centenars de persones a la pinya per intentar la seva millor actuació de Santes.

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive