Jordi Lopesino

El trànsit de Venus i les eleccions Europees

Us preguntareu què tenen en comú l'astronomia i la política. Doncs que en aquestes dues ciències només hi treballen aquells que en surten directament beneficiats, siguin professionals o amateurs. Evidentment i salvant les distàncies: uns busquen el poder i els altres el coneixement.

Els polítics s'han queixat de la baixa afluència de votants a les urnes: “que si el poble no té interès”, “que si Europa no motiva prou a la gent del carrer”, “que no s'ha explicat prou bé això del parlament Europeu” que si naps, que si cols...

Per què votem a les europees? Per què la pagesa que rebi més diners en subvencions sigui la Duquesa de Alba? És trist, sí, però és la pura veritat.

El trànsit de Venus també s'ha vist afectat per la baixa afluència de públic, al menys a Mataró. No van servir de gaire els cartells que Cosmos, l'agrupació astronòmica de Mataró, va escampar pel centre de la ciutat. El 8 de juny (trànsit de Venus) van visitar l'observatori astronòmic de Cosmos una vuitantena de persones. Potser el dia i l'horari no eren els més idonis per l'afluència massiva de gent: un dimarts laboral de 7:00 del matí a 13:00 del migdia.

I si en qüestions astronòmiques els mortals no podem decidir gaire, per què les eleccions europees les fem en diumenge? L'únic dia de la setmana que pots desconnectar de tot i fer la teva te'l trenquen amb uns comicis. No hi ha dret. És clar que hi ha abstenció, la gent ha de canviar els seus plans per anar a votar. Votar què? Que ens ho expliquin! Els polítics fan promeses electorals però, no expliquen gaire, només diuen allò que es pensen que nosaltres volem sentir. Tot el contrari que en l'astronomia: al cel hi ha el que hi ha i amb uns horaris. Sense canvis d'última hora. La mecànica celeste és molt puntual i precisa; tot i que de vegades el horari no és el millor per la nostra comoditat. Afortunadament l'observació astronòmica és gratuïta; els interessats aixequen els ulls i miren. No podem dir el mateix del Fòrum de les cultures, que per mirar i escoltar has de pagar. És clar que, qui ha organitzat el Fòrum? Els polítics, i per ells la cultura no és gratuïta. Tot allò que pot fer moure a milers de persones és sinònim de negoci i la cultura no és l'excepció.

Aquest podria ser el criteri que ha aplicat el nostre ajuntament quan recientment ha denegat una subvenció al Grup d'astronomia de Mataró. Mou masses? No. Doncs no interessa aportar ni un cèntim. Hem d'invertir en els Castellers, en les Confraries de Setmana Santa i en la festa del Rocio. Ja està bé, no em malinterpreteu; tot és cultura i tothom s'ho mereix; però no hauríem de deixar de banda a les minories ni als que pensen que la cultura és alguna cosa més que cantar i ballar. Perquè si apliquem aquest criteri de selecció tampoc s'haurien de repetir mai més les eleccions europees. Senyors polítics, no heu vist que a la gent no els hi ha interessat gaire? Doncs no les tornem a fer i Santes Pasqües... Ah! Això no és discutible, es faran i punt.

Segur que estareu pensant: “Tant d'enrenou i encara no hem vist el trànsit de Venus”. El trànsit de Venus és un fenomen que no passava des del 1882. I només s'han pogut observar 7 vegades (1631, 1639, 1761, 1769, 1874, 1882 i 2004) des de la invenció del telescopi. Denominem trànsit al pas aparent d'un planeta per davant de la superfície del Sol. Des de la Terra només podem observar trànsits de planetes amb òrbites interiors al nostre: Mercuri i Venus. I són molt poc freqüents: 13 vegades per segle en el cas de Mercuri i 13 per mil·lenni en el cas de Venus. Això és degut a que els plans orbitals dels tres planetes són lleugerament diferents. Una cosa semblant ens passa amb la Lluna; les alineacions terra-lluna-sol, que provoquen els sempre sorprenents eclipsis, només és donen en comptades ocasions i en la línea de nodes (únic lloc on els tres cossos estan alineats).

Aquest tipus d'observació són molt perilloses si no s'adopten les precaucions oportunes. L'observació directa del sol pot ocasionar greus lesions oculars, es per això que s'han de posar els filtres adequats en el telescopi perquè la observació sigui segura. Des de Cosmos es van habilitar tres telescopis per seguir el trànsit: un refractor petit a la terrassa de l'observatori per observar directament, el refractor gran de 5' amb una webcam acoblada i el nou telescopi computeritzat, un S/C de 10', amb una càmera CCD d'última tecnologia. Els resultats de l'observació els podeu veure vosaltres mateixos en les imatges adjuntes. Pel qui esteu interessats en aquest tipus de fenòmens us recordo que els proper trànsits de Venus seran al juny de 2012 i al desembre de 2117. A veure si llavors ja tenim solucionat el tema del parlament europeu, perquè de moment els trànsits de Venus i alguns comicis van passant sense pena ni gloria. Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive