Més produccions internacionals en escenaris més cèntrics i diversificats. El festival Shakespeare encara la seva vuitena edició (la tercera que se celebra a Mataró) amb la voluntat d’obrir-se al públic de la ciutat i al mateix temps consolidar-se com un certamen de referència a nivell nacional i internacional. El Festival deixa el seu emplaçament anterior a la masia de Can Ribot i concentra el gruix de la programació a Santa Maria, a l’Hort del Campaner i l’Hort del Rector i a la capella dels Dolors i del Roser, tot i que també hi haurà representacions al Teatre Monumental i actes paral·lels a Ca l’Arenes, la Llibreria Robafaves, així com una acció teatral als aparadors de diversos comerços del centre. Tot plegat amb la voluntat de “treballar” el públic mataroní i atraure’l a un certamen que en les anteriors edicions s’ha vist amb dificultats per atreure espectadors. El canvi de dates, de l’agost a mitjan juliol, i la nova imatge del festival dissenyada per Regina Puig, responen també a aquesta voluntat, segons ha recordat el regidor de Cultura Sergi Penedès en la presentació de la programació del Festival Shakespeare.
La companyia d’Irina Brook inaugurarà el festival el 13 de juliol amb una adaptació de La Tempestat. La filla del prestigiós director teatral Peter Brook tornarà amb aquest espectacle a un certamen en el qual ja va participar l’any passat. També Carme Portacelli repetirà en el Festival Shakespeare amb un espectacle musical, Massa soroll per a Shakespeare, coproduït pel festival i en el qual ha treballat amb el músic Dani Nel•lo. A banda d’aquests dos espectacles, destaca també el Hamlet en versió contemporània que presentarà al Monumental la companyia lituana d’Oskaras Korsunovas, i la peculiar versió del Rei Lear amb un únic actor i que dirigeix Ovliakuli Kodakulijev, originari del Turkmenistan i considerat el director teatral més important de l’Àsia Central. Dins la programació també s’hi trobaran muntatges de companyies nacionals com ara el Romeu i Julieta de Waltzing Teatre, el Próspero Sueña Julieta (o viceversa), de Sanchis Sinisterra adaptat per María Ruiz; la lectura dramatitzada d’El gos geomètric d’Agustí Bartra o la versió amb titelles de Romeu i Julieta de la companyia El Chonchón. A més, la companyia A4mans ha preparat una performance que es desenvoluparà en diferents aparadors de la ciutat, mentre que el Cor Ciutat de Mataró oferirà un concert de peces de l’època de Shakespeare que tindrà lloc a la Capella del Roser.
L'Ajuntament hi posa 70.000 euros
El festival Shakespeare compta amb un pressupost total de 225.000 euros, dels quals 70.000 els aporta el departament de Cultura de la Generalitat i 70.000 els posa l’Ajuntament de Mataró, que també cedeix els espais i equipaments. En aquesta edició s’ha produït un canvi en la gestió del certamen, que fins ara estava organitzat directament per l’IMAC i que ara col·labora amb el Festival Shakespeare, constituït formalment com a associació.
-
Activitats paral·leles i un nou premi
La programació del Festival Shakespeare posa en aquesta edició un èmfasi especial en els muntatges teatrals, segons ha explicat la directora del certamen Montse Vellvehí, però tot i això també s¡han organitzat una sèrie d'activitats paral·leles que inclouen presentacions de llibres, conferències i cursos especialitzats de teatre. Així, pel que fa als llibres, durant el festival es presentarà un nou volum de la col·lecció de llibres del festival iniciada l'any passat, i que s'amplia amb la publicació de Shakespeare in catalan, una història de la traducció i repercussió de l'autor a Catalunya. A més, Ca l'Arenas acollirà la presentació d'una nova traducció dels sonets de Shakespeare. D'altra banda, el musicòleg Joan Vives farà una conferències sobre la música en l'època del dramaturg. D'altra banda, en aquesta edició es posa en marxa el Premi Festival Shakespeare de Dramatúrgia a partir de l'obra de l'autor. El concurs s'adreça a autors en català i a textos teatrals basats en l'obra de Shakespeare. El premi, de 8000 euros, es destinarà a la producció d'un muntatge que s'estrenarà en el certamen mataroní i a la publicació del text per Arola Editors. La convocatòria ja està oberta i es tancarà el 31 d'octubre.
-
Comentaris