-
-

capgros.com/ACN

‘El principi d’Arquímedes’: sospites, dubtes i prejudicis

L'obra de Josep Maria Miró, una de les mes celebrades de l'actual dramatúrgia catalana, arriba al Teatre Monumental

'El Principi d'Arquímedes', de Josep Maria Miró, va ser una de les grans revelacions del festival Grec de 2012. Miró hi convida l’espectador a fer un judici a partir d'una sospita sobre l'actitud d'un monitor d'un grup infantil de natació. Culpable o innocent? "Això depèn de la mirada moral de cadascú", respon l'autor i director. L'èxit de públic i de crítica que va obtenir en el seu debut l'estiu passat va fer que retornés poc després als escenaris barcelonins. El muntatge està ara de gira i recala a la temporada de teatre del Monumental. 

El grup infantil de natació dels 'Cavallets de mar' està a punt de començar a nedar sense bombolla. Aquest moment crucial per als més petits serà també el desencadenat d'una sèrie de sospites, dubtes i temors. Alguns pares s'han queixat de com el monitor ha gestionat la negativa a llançar-se a l'aigua d'un dels nens, per be que el problema és un altre: els pares veuen amb inquietud i preocupació que, per tranquil•litzar-lo, l'hagi abraçat i li hagi fet un petó. La sospita al voltant de la intenció del professor de piscina -protectora o vexatòria?- és el nus d'aquesta obra. El diàleg entre el pare del nen, la directora del centre, el monitor implicat i un company seu incideixen en els diferents punts de vista sobre un mateix fet, i traslladen el dubte i/o la sospita que ells mateixos afronten a l'espectador.

El text no planteja respostes, sinó només preguntes, recorda Josep Maria Miró. Per això, la bondat o maldat del monitor també l'hauran de decidir els espectadors, que el jutjaran a través de la seva "mirada moral". L'estructura narrativa, proposa un joc formal, de manera que el mateix fet s'explica en diferents moments i segons punts de vista diferents. Això coincideix, segons l'autor, amb la forma desordenada com ens arriba la informació a través dels mitjans de comunicació i les xarxes social. D'aquesta manera una informació desmenteix o en matisa una de prèvia, i obliga a redefinir la nostra percepció sobre un fet.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive