El nomenament d’en Joan Mora com a membre del consell d’administració del Consorci Port de Mataró no és un tema baladí per la ciutat. D’entrada no em sembla de rebut que per oposar-s’hi, s’argumenti que existia un pacte – polític ? - no escrit, que “obligava” a fer consultes entre el Departament i l’Ajuntament per tal de consensuar els nomenaments. Els temps canvien i també la correlació de forces. Val a dir que quan es va constituir el Consorci es requeria d’aquest “consens” per la situació que s’heretava, consens que va existir fins el 2003. A partir d’aquest any l’acord era obligat i evident donat que el color polític a les administracions de la Generalitat i l’Ajuntament era el mateix. Perquè ara s’hauria de seguir igual si qui governa la Generalitat és una altra força política i persones distintes, que rés han de tenir a veure amb suposats pactes verbals de fa 15 anys ençà ?. Argumentar deslleialtat institucional em sembla evitar parlar dels problemes reals del Port.
Dit això, crec que intentar polititzar el tema es com a mínim inadequat, vista la situació en que es troba el Port de Mataró. En Mora, efectivament va de polític, però segurament és hores d’ara dels pocs polítics –per no dir l’únic- que pot aportar una visió empresarial diferent a l’actual gestió del Port.
El Port de Mataró està immers en un procés de canvi per créixer avalat per un Pla estratègic, amb problemes mediambientals greus causats a les platges de les poblacions de ponent. Tan mateix, segurament compleix el pla traçat a nivell pressupostari pel consell d’administració, però obviant les necessitats dels usuaris del mateix port i fent servir els ingressos per recaptació en concepte d’aparcament de cotxes per quadrar els números. El Port de Mataró no pot ser només un aparcament per vaixells i per cotxes. Altres problemes del Port són la manca de incardinació en la trama urbana de la ciutat, fruit de la tardança en la construcció de l’accés directe des de la Ronda Barceló, i la manca d’una política de comunicació i promoció de les activitats que s’hi poden desenvolupar al seu interior.
A tot això, qui són els usuaris del Port ?. Hom podria creure que només aquells que hi tenen amarrament i barca o vaixell. Rés més lluny de la realitat. Al Port hi ha clubs, escoles, empreses, entitats, botigues de nàutica, i un munt d’establiments d’hostaleria de diferent format que pateixen els problemes abans esmentats, a banda dels mateixos ciutadans. L’any 2009 una comissió d’hostalers va enviar una carta amb reivindicacions al llavors president del consell d’administració i a tots els consellers, que mai va ser contestada per escrit. A curt i mig termini es van solucionar les reivindicacions tècniques que es reclamaven, menys una que entrava en el moll de l’ós de la mateixa organització del Consorci.
Es reclamava en concret que els representants del consell d’administració nomenats pel Departament i per l’Ajuntament fossin veritables representants de tots els usuaris, de tots aquells que s’hi juguen els diners apostant per l’activitat econòmica dins del Port. No es demanava que es volatilitzessin els polítics, sinó que s’hi incorporessin botiguers, “amarristes”, hostalers... per tal d’aportar saba nova i noves maneres de veure els problemes, amb l’objectiu de rellançar el nostre Port. La resposta – no escrita – fou galdosa: és que caldria un canvi d’estatuts !. Bé, potser si que cal un canvi d’estatuts, però mentrestant que al menys la gent que s’hi incorpori que tingui clar que cal fiscalitzar d’una altra manera la gestió i que calen idees noves que projectin el nostre Port d’una vegada per totes; per que excepte tres mesos a l’any el nostre Port està immers en una crisi tant o més profunda que la crisi que pateix en general la nostra societat, i no des de fa tres anys, sinó des de fa molt més temps.
Si cal que hi entrin nous polítics, al menys que tinguin un altre perfil i una visió més àmplia que la que han tingut fins ara els representants del consell d’administració del Port de Mataró. Qui representi als usuaris –en el sentit ampli esmentat- se’ls haurà d’escoltar, traslladar els seus neguits i les seves propostes al sí del consell d’administració i marcar directrius clares per tal de donar sortida als problemes existents. Si més endavant es modifiquen els estatuts per permetre l’entrada d’usuaris, millor.
Em sembla que els posicionaments polítics respecte del Port i els seus nomenaments en aquest moment son sobrers, i responen més a la necessitat de marcar paquet de cara a les eleccions municipals, que a les ganes de debatre en profunditat solucions per una infraestructura tant important per la nostra ciutat com es el Port.
Comentaris