capgros.com/ACN

El patrimoni modernista de Mataró, reflectit en un llibre de la Diputació

L'obra, publicada per la Diputació, inclou el patrimoni modernista mataroní

La Diputació de Barcelona acaba de publicar el llibre 'Modernisme a l'entorn de Barcelona. Arquitectura i Paisatge', un inventari exhaustiu del patrimoni modernista dels municipis de la demarcació de Barcelona, excloent-ne la mateixa ciutat, entre els quals es troba Mataró. L'estudi que s'ha fet pel territori per a la seva elaboració ha donat diverses sorpreses, ja que els autors han trobat edificis i elements de l'època fins ara pràcticament inèdits.

El llibre ha estat elaborat per Raquel Lacuesta, cap de la Secció Tècnica d'Investigació, Catalogació i Difusió del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació i l'arquitecte Xavier González Toran, i compta amb fotografies inèdites de Lluís Casals. Durant l'estudi previ, els autors van recórrer totes les comarques de Barcelona repassant l'inventari ja existent de patrimoni modernista, comprovant i actualitzant les dades existents als ajuntaments i arxius comarcals, ja que alguns edificis han canviat d'ús o fins i tot han desaparegut. Lluís Casals, autor de les nombroses imatges del llibre, ha explicat com a anècdota que, només per fer les fotos de tot el patrimoni que apareix al volum, va recórrer uns 8.000 quilòmetres en cotxe.

Així, en el llibre apareixen representats 114 dels 311 municipis de la demarcació de Barcelona. El llibre, de prop de 450 pàgines, serà el regal institucional de Nadal que oferirà la Diputació i es troba ja a la venda a les llibreries, amb un preu de 65 euros. El volum està ordenat en tres blocs que comparteixen característiques comunes: la franja del litoral, l'Eix del Llobregat i la Depressió Central.

El primer bloc comprèn la franja del litoral, amb el Garraf, Barcelonès i Maresme. Segons l'autora, Raquel Lapuerta, el patrimoni d'aquesta zona reflexa les transformacions que van venir per part de sectors com els indianos, que van generar molts equipaments per als ajuntaments. En aquesta part del llibre figuren edifics com el Palau Maricel de Sitges i diverses cases particulars de Mataró, L'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) o Santa Coloma de Gramanet, entre d'altres.

La segona part del llibre recull el patrimoni de l'Eix del Llobregat (Berguedà, Bages i Baix Llobregat). En aquesta zona, el paisatge va estar transformat sobretot per part dels industrials del tèxtil i la mineria. Aquí s'emmarquen immobles com la fàbrica Asland de Castellar de n'Hug (Berguedà), la Colònia Güell, diverses cases burgeses de Manresa o elements del santuari de Montserrat.

L'últim bloc del llibre està dedicat a les comarques de la Depressió Central, entre la serralada Litoral i la serralada Prelitoral (Alt Penedès, Anoia, Vallès Occidental i Oriental i Osona). Aquí apareixen cases i cellers de Sant Sadurní d'Anoia, les Flandes de Piera (l'Anoia) o la Casa Lluch de Sant Cugat del Vallès, entre molts altres.

Sorpreses patrimonials
Els autors han trobat, a més, edificis i elements que fins ara no s'havien recollit en cap llibre, només coneguts pels veïns del municipi o sovint ni tan sols això. Per això, el projecte inicial del llibre, que en un principi es preveia més breu, ha acabat convertint-se en una mena d'enciclopèdia, tal i com ha reconegut la seva coordinadora, Raquel Lacuesta. "Per mi era molt important donar a conèixer aquest patrimoni inèdit i fer-lo entrar en la Història", ha destacat Lacuesta. L'autor ha subratllat que, a més d'edificis catalogats i coneguts per tots, al llibre apareixen "territoris que sovint no apareixen als llibres sobre modernisme, com ara el Bages, l'Anoia, Sant Julià de Vilatorta (Osona) o Sant Adrià de Besòs (Barcelonès)".

Entre aquestes troballes figuren la Masoveria de la Ricarda, al Prat de Llobregat Baix Llobregat); la Torre Olano a la colònia de la Consolació, a Fígols (Berguedà), l'Oratori de la Santa Cova al santuari de Queralt a Berga, o la Casa Viñas a Moià (Bages).

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive