Un dels quadres de la sèrie de Viladomat
Notícies relacionades
Un dels quadres de la sèrie de Viladomat

El MNAC afirma que l'Ajuntament no va fer cap petició formal per les obres de Viladomat

El Museu constata que hi va haver converses amb el consistori mataroní però que des del primer moment se'ls va informar que l'opció de Manresa estava molt més avançada

Mataró no va comptar pràcticament amb opcions en cap moment d'aconseguir la sèrie de pintures del pintor Antoni Viladomat. Des del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), dipositari de la sèrie de quadres dedicats a Sant Francesc, confirmen que les negociacions amb Manresa ja estaven molt avançades quan Mataró es va posar en contacte amb la pinacoteca barcelonina, el mes de març passat. Tant, que de fet Mataró no va arribar a demanar-les formalment.  "Amb l'Ajuntament de Mataró vam mantenir converses, però no van fer-nos cap petició formal per rebre les obres", afirmen des del MNAC.

"Amb l'Ajuntament de Mataró vam mantenir converses, però no van fer-nos cap petició formal per rebre les obres", afirmen des del MNAC.

El relat que fan de tot el procés des del museu barceloní no coincideix amb el del consistori mataroní. Les converses es van iniciar el mes de març, i l'Ajuntament apunta que no va ser fins a l'abril que el museu els va comunicar que l'Ajuntament de Manresa i el Museu Comarcal del Bages "estaven interessats en aquestes obres". En canvi, el MNAC apunta que des d'un primer moment es va traslladar a Mataró que l'opció de Manresa anava molt per davant. "Han construït un espai expressament per acollir les obres de Viladomat, és un projecte que venia de fa temps i que tenien molt encaminat", apunten des del museu de Montjuic.

Mataró no va iniciar les gestions per aconseguir les obres fins al març de 2015, però el MNAC ja havia comunicat dos anys abans, a través de la Xarxa de Museus Locals, la possibilitat d'obtenir en cessió els quadres de Sant Francesc d'Antoni Viladomat. El Museu Comarcal del Bages, que a més ja compta amb un altre conjunt del citat pintor cedida pel MNAC, sí que s'hi va mostrar interessat de manera immediata. El MNAC també apunta que, després dels primes contactes mantinguts el mes de març, l'Ajuntament de Mataró no va donar senyals de vida fins a un mes i mig mes tard, a finals d'abril, quan els van traslladar l'informe de la directora del Museu de Mataró, Anna Capella. Informe que, a més, considerava "poc viable" el projecte de cessió.

Confirmació definitiva al maig

L'Ajuntament de Mataró apunta, en tot cas, que durant l'abril es van mantenir converses amb el Coordinador de Col·leccions i Conservador en Cap del Gabinet de Dibuixos i Gravats del MNAC, a qui es va expressar "l’interès municipal en la proposta i adquirint el compromís de cercar i avaluar les possibilitats d’un espai adequat segons els requeriments de les condicions". Més endavant, a finals de mes, es va fer la visita al soterrani de l'Ateneu de la Fundació Iluro i es va traslladar al MNAC la proposta d'espai. Tot plegat quan, segons el MNAC, ja estava molt clar que les obres acabarien a Manresa. Fet que, segons apunta l'Ajuntament, el museu els va confirmar el mes de maig via correu electrònic.  

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive