Aquest mes de juliol s’ha fet públic un macro estudi realitzat per la AQU (Agència de Qualitat Universitària de Catalunya). Aquest estudi s’ha realitzat a 16.000 dels 27.000 universitaris que es van graduar a Catalunya l’any 2007. Entre ells n’hi ha 101 graduats a l’EUPMt aquell any. En concret, 40 telemàtics, 42 informàtics i 19 industrials.
Aquest estudi ens ofereix una molt bona oportunitat per a comparar les nostres xifres amb els resultats promig de tota Catalunya. Òbviament per a que l’estudi sigui en igualtat de condicions l’anàlisi més interessant consisteix en centrar-nos únicament en la nostra àrea d’estudis: els estudis tècnics. Altrament trobaríem els resultat ja previstos de millor ocupabilitat dels estudiants d’enginyeria respecte a la majoria d’altres carreres.
Algunes dades comparatives interessants són les següents:
A nivell Català l’estudi mostra una taxa de desocupació pels titulats en carreres tècniques a Catalunya del 10,89% mentre que en el cas de l’eupmt les xifres d’atur baixen fins al 5,71%. Per tant, pràcticament la meitat.
Mentre que un 6,05% dels titulats de carreres tècniques a Catalunya van trigar més d’un any a trobar la seva primera feina, en el cas de l’eupmt aquest percentatge es redueix dràsticament, fins a l’1,45%.
Un 70,64% dels estudiants universitaris TIC (telemàtica i informàtica) es van treure la carrera compatibilitzant-la amb una feina. En el cas dels nostres graduats la xifra augmenta fins al 84,06%. En el cas dels enginyers tècnics industrials, les diferències són encara més grans.
La via més freqüent per a trobar una primera feina per a un titulat en la branca tècnica és mitjançant coneguts (31,95%) mentre que en el nostre cas la xifra és de tan sols un 14,71%. El fet que aquesta sigui, a nivell global, la principal via per a trobar feina crec que és un fet preocupant com a país, i en aquest sentit vaig incidir en el meu darrer article publicat en aquesta secció “el mercat alemany, l’amiguisme llatí i les universitats”. En el nostre cas cal remarcar el servei de borsa de treball que oferim als nostres estudiants. Un 23,53% dels titulats a l’EUPMt van trobar feina per aquesta via. Aquesta xifra contrasta clarament amb el 16,10% de dada global per als estudis tècnics.
Respecte a la emprenedoria cal remarcar que en el nostre cas un 2,94% van treballar a la seva pròpia empresa, que és pràcticament el doble de la xifra promig catalana (1,80%). En el cas dels enginyers tècnics industrials de l’EUPMt, aquesta xifra s’eleva fins al 7,69%.
Com a conclusions finals d’aquest petit estudi comparatiu podem remarcar els següents punts: Els nostres estudiants troben feina abans, amb un suport més gran del centre on han estudiat, i amb una orientació cap a l’emprenedoria significativament superior a les xifres promig dels ensenyaments tècnics.
Aquests resultats òbviament m’omplen d’orgull i satisfacció com a director de l’EUPMt. No puc estar-me’n d’agrair la gran tasca docent realitzada pels companys professors i de serveis.
Comentaris