D'esquerra a dreta, Godayol, Pilar Garcia, Pere Masramon i Montserrat Albet, amb els diplomes
D'esquerra a dreta, Godayol, Pilar Garcia, Pere Masramon i Montserrat Albet, amb els diplomes

capgros.com

El Memorial Joan Gomis reconeix la tasca de Godayol al Perú

L'homenatge té lloc durant el lliurament del premi al reportatge de Mataró Report dedicat al bisbe mataroní a la prelatura d'Ayaviri

El salesià Joan Godayol, missioner al Perú des dels anys seixanta i bisbe a la prelatura d'Ayaviri des del 1992 fins a la seva recent jubilació, va rebre ahir, 23 de novembre, al vespre un homenatge per la seva trajectòria i el mèrit de la seva tasca. El Memorial Joan Gomis, convocat per Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, Fundació per la Pau, Fundació Cultura de Pau i les revistes Foc Nou i El Ciervo, ha dedicat la seva primera edició al mataroní. El salesià protagonitza el reportatge El Perú de Godayol, publicat per la revista Mataró Report l'octubre del 2005 i guardonat amb el I Premi de Periodisme Joan Gomis en l'apartat d'obres publicades. El premi consistia en un diploma acreditatiu amb una il·lustració de Joan Gomis lliurat per la seva dona, Montserrat Albet, en el marc de la XVII Trobada de Barcelona organitzada per Fundació per la Pau i Justícia i Pau.

El jurat ha valorat, en distingir Godayol, la seva feina com a “portaveu de les causes dels pobres”, així com el fet d'haver “prioritzat la tasca de formació i promoció social de les persones amb menys recursos i oportunitats”. El seu “treball per la pau que li ha comportat encarar-se amb el poder polític i amb grups guerrillers del Perú” i el seu “compromís amb els valors de l'Evangeli i solidaritat” han estat els altres factors destacats de la seva personalitat. El reportatge premiat amb el I Premi de Periodisme Joan Gomis, amb text de Pilar García i imatges de Pere Masramon, recull els testimonis que el fotògraf va recollir durant la seva estada a Ayaviri, on va poder veure d'aprop la tasca de Joan Godayol. El jurat ha tingut en compte “la qualitat gràfica de l'obra”, el fet que es tracta d'“un testimoni directe d'una tasca realitzada al Perú i l'opció d'una revista no especialitzada en temes solidaris per destacar aquest reportatge”.

L'Església i la vessant humana
Després d'unes paraules d'agraïment per part dels autors d'El Perú de Godayol, el fins l'abril bisbe a la prelatura d'Ayaviri va defugir el seu protagonisme en l'acte i va voler destacar el paper i els sacrifici dels joves missioners a zones com la que ell coneix tan bé al Perú, així com la recompensa que obtenen: “Quan hi vas penses que vas a donar i en realitat vas a rebre”. Godayol, que va definir als “més pobres i abandonats” com els seus autèntics “mestres”, va aprofitar per apuntar que l'Església “falla, a vegades, en la part humana”.

La presentació de l'acte va anar a càrrec del president de la Fundació per la Pau, Alfons Bada, i del president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres. Oliveres va destacar la figura de Joan Gomis i va posar l'accent en dues facetes de la seva vida: el fet que va ser “la primera persona en posar el 0,7 sobre la taula” i la seva funció, a part de com a president de Justícia i Pau, com a principal creador de la coordinació de les ONG catalanes.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive