El llibre que conté el manuscrit
El llibre que conté el manuscrit

El manuscrit d'Els Pastorets més antic de Catalunya, trobat a Mataró

El llibret es conserva al Museu Arxiu, està datat al 1766 i es pot veure al Museu de Mataró en una exposició dedicada al centenari dels Pastorets de Sala Cabanyes

Un petit llibre manuscrit, datat a Mataró el 1776, conté Els Pastorets més antics de Catalunya. Així ho creuen els dipositaris de l'escrit, el Museu Arxiu de Santa Maria. Es tracta d'un text dramàtic amb el títol "Lo Acte del Naxament del Niño Jesús, altrament anomenat Los Pastorets", signat per Manuel Verdaguer, un mestre mataroní. Està escrit en castellà, seguint la tradició dels Autos del Nacimiento del segle XVII. Però les acotacions són en català.

El llibre manuscrit, que va ser donat per Carles Aguilera al Museu Arxiu, es pot veure aquests dies al Museu de Mataró en el marc de l'exposició “Qui sóc vull contar-vos...”, que commemora els cent anys d’Els Pastorets de Mataró de Sala Cabanyes. L’estudi sobre aquest manuscrit es publicarà al número 117 (gener 2017) de la revista “Fulls del Museu Arxiu”, signat pel filòleg Jordi Malé, membre del Museu Arxiu de Santa Maria.

Un altre descobriment

L'historiador Héctor López, membre del Museu Arxiu de Santa Maria, ha fet una altra descoberta vinculada a aquesta recerca. Es tracta d'un document que conté la referència més antiga que es coneix a les representacions d’Els Pastorets a Catalunya. L'ha trobat en un decret de 1678 del bisbe de Barcelona, Alonso de Sotomayor, en el qual es prohibeixen representacions teatrals durant diverses festivitats, entre elles Els Pastorets el dia de Nadal. Aquest document es conserva a l'Arxiu Diocesà de Barcelona. 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive