Amb pocs dies de diferència ens han arribat les notícies de dos esfondraments dedificis a Palma i a Tarragona, amb resultats fatals. Sembla que, en els dos casos, hi ha jugat un paper decisiu el mal estat de conservació de les estructures d'aquests edificis.
Especialment en el cas de Palma, el mal estat de l'estructura era evident per l'aparició de grans esquerdes, que posaven en risc lestabilitat de l'edifici. No cal dir que, en un cas com aquest, la deixadesa del propietaris no te justificació. Més difícil d'explicar és l'actitud dels inquilins que, malgrat el perill imminent i els símptomes evidents, no havien pres mesures preventives.
Des de l'any 2007, l'Ajuntament de Barcelona, exigeix que els propietaris dels edificis duna antiguitat superior a deu anys, disposin dun certificat de solidesa, per tal de prevenir, no només quest accidents, si no que les edificacions es degradin fins a tal punt, que rehabilitar-les suposi una càrrega econòmica inassolible per als mateixos propietaris.
Molts altres ajuntaments també preveuen en les seves ordenances, el deure dels propietaris i comunitats de conservar els paraments exteriors dels seus edificis (façanes, balcons, cornises...), de manera que no puguin causar accidents que els afectin a ells mateixos o a terceres persones, i d'acreditar-ho amb un certificat que es renova cada deu anys.
Un correcte manteniment i conservació del edificis reverteix en benefici de tots, especialment del propietaris, ja que està demostrat que és molt més econòmic fer front a petites reparacions, que esperar a que aquestes tinguin un caràcter greu. Deixant de banda les responsabilitats civils i penals que se'n podria derivar.
Per més informació us podeu dirigir a la delegació del Maresme del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona, pl. den Xammar, 2 de Mataró.
Comentaris