El Llibre Gegant de Contes té un significat especial enguany. Se celebren els 40 anys del naixement d’una activitat única a Mataró i un dels actes més tradicionals de la celebració de Sant Jordi. La Comissió Ciutadana del Llibre Gegant torna a organitzar un any més un nou capítol d’aquest llibre escrit amb les històries de nens i nenes mataronins i il·lustrat per artistes de la ciutat.
La iniciativa es va impulsar fa quatre dècades de la mà de la Unió de Cooperadors i de la desapareguda llibreria Robafaves. Al principi no existia el Llibre Gegant de Contes pròpiament dit, sinó que es tractava d’un llibre reivindicatiu de participació ciutadana. No va ser fins a l’any 1979 que van pensar en il·lustrar-ho i fer néixer així el que ara és conegut per tots com el Llibre Gegant de Contes. Pep Duran i Joan Poch en són dos dels impulsors. “La idea era que els il·lustradors fossin els protagonistes, demanar que la gent escrivís però que la força sortís de la il·lustració”, explica Duran. És per aquest pes tan important de la imatge que sempre s’ha demanat ajuda a artistes professionals, per tal d’assegurar una qualitat mínima.
En aquests inicis ja no hi havia el component reivindicatiu, sinó que els seus creadors defensaven el conte com la manera simbòlica de parlar des del més profund de cadascú. “En poder parlar des d’aquest espai els contes van directes a la part més tendra i innocent de les persones”, comenta Duran, afegint que l’essència de tot plegat és “la possibilitat que cadascú s’obri i es descobreixi en el més profund de sí mateix”. La idea del llibre sempre ha estat centrada en el nucli familiar. Tot i que al principi era només escrit per adults, a poc a poc els nens van anar agafant força fins a convertir-se en els protagonistes de l’activitat. Malgrat tot, es recorda que els pares que vulguin també poden participar amb els seus escrits.
El relleu de la Comissió Ciutadana
Diferents desacords econòmics van fer que l’any 2012 perillés la continuïtat del Llibre Gegant de Contes i aquest estigués a punt de desaparèixer. Va ser llavors quan va sorgir un moviment social a través de Facebook reivindicant la seva continuïtat i es va crear la Comissió Ciutadana del Llibre Gegant. Aquesta va lluitar per incorporar-ho al programa oficial d’actes de Sant Jordi amb l’objectiu de no perdre’l, i així ho ha fet fins ara. “No ens podem permetre el luxe de perdre un acte que va començar a Mataró l’any 1976 i que, al llarg dels anys, s’ha exportat arreu”, asseguren des de la Comissió, recordant que “és un patrimoni de la ciutat i és un orgull que una cosa inventada aquí l’hagin adoptada a capitals com Buenos Aires o Bogotà”.
Malgrat el canvi, la Comissió Ciutadana defensa haver respectat sempre l’essència del llibre: “el que potser hem fet és modernitzar-ho, però l’estructura és la mateixa”. De fet, els seus creadors asseguren que el primer llibre d’ara fa 40 anys ja ho tenia tot i que no calia canviar res més enllà de detalls logístics. Després de 40 anys la gent s’ha familiaritzat tant amb aquesta activitat que ara ja no cal explicar el seu funcionament, i això és un orgull pels seus creadors. Enguany, amb motiu de la celebració del seu aniversari, l’activitat comptarà amb la presència d’il·lustradors que han participat en les 39 edicions anteriors. A més, s’ha fet un cartell especial de la mà de Joan Poch i Pep Duran ha acceptat ser la veu de l’acte.
-
Les claus
Va néixer de la mà de persones vinculades a la Unió de Cooperadors i la Llibreria RobafavesLa idea era donar força a la imatge, potenciant el paper dels dibuixants que il·lustraven els contes de la gentLa filosofia s’ha mantingut fins avui, en que l’acte està organitzat per una comissió ciutadanaAquest diumenge el Llibre Gegant de Contes torna a la plaça de Santa Anna, el lloc que el va veure néixer
-
Comentaris