Malgrat el pas dels anys, Josep Puig i Cadafalch continua sent un nom propi de referència en l’arquitectura, tot i que va ser un personatge molt més complex, amb capacitat d’abastar amb reconeixement àmbits de la política i de la cultura. En un any en el qual se’l recorda, és més present que mai la seva presència en el llegat que va deixar, especialment a Mataró i a Argentona, però també a Canet de Mar.
La commemoració del 150è aniversari del naixement de puig i Cadafalch i el centenari com a president de la Mancomunitat de Catalunya serveixen, sobretot, per poder mostrar com va ser una personalitat inquieta, amb capacitat de desplegar una gran activitat com a arquitecte, urbanista, restaurador, historiador de l’art amb projecció internacional i també com a polític, en uns moments claus per a la història de Catalunya.
L’any 2017 està dedicat a Puig i Cadafalch i compta amb el suport d’un ampli ventall d’institucions i representants de la societat civil catalana. Per aquest motiu, s‘han organitzat congressos, exposicions, jornades, seminaris i itineraris, entre d’altres propostes culturals que permeten acostar a la ciutadania el llegat polièdric del genial arquitecte.
Entre les múltiples activitats que es proposen, destaquen el Congrés “Puig i Cadafalch, Arquitecte de Catalunya”, que se celebrarà a Barcelona i Mataró el mes d’octubre; l’exposició “J. Puig i Cadafalch. Arquitectura, història, art i política”, coorganitzada pel Museu d’Història de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya; un documental, i nombroses propostes més a Mataró i Argentona, així com fins i tot actes a l’estranger. Es pot anar resseguint tot el que es va fent gràcies al Web Any Puig i Cadafalch 2017: http://cultura.gencat.cat/ca/anypuigicadafalch/ D’altra banda, el programa d’actes de l’any Puig i Cadafalch a Mataró pot consultar-se al web www.culturamataro.cat
Però per a conèixer Puig i Cadafalch, de veritat, el millor que pot fer-se és visitar les seves obres. I qui viu al maresme ho té ben fàcil, especialment a Mataró i a Argentona.
La ruta per Mataró
Resseguint les rutes promogudes i organitzades pels ajuntaments, el descobriment de Puig i Cadafalch a la capital del Maresme pot iniciar-se a l’Ajuntament mataroní, on l’arquitecte va fer un projecte de la reforma del Saló de Sessions i destaca l’enteixinat de fusta del sostre i la decoració amb escuts. Al carrer de Sant Cristòfor s’ha de fer una visita a la botiga La Confianza, tota una icona del centre de Mataró, amb un característic exterior de rajoles vidriades. Ben a prop hi trobem El Rengle, edifici per a les parades de vendre a la plaça Gran que l’arquitecte municipal predecessor de Puig i Cadafalch, Emili Cabañes, va construir. Els desperfectes, possiblement d’uns aiguats, van portar Puig i Cadafalch a la reforma de la coberta, que ell converteix en més vistosa, semicilíndrica i amb revestiments ceràmics de franges de colors i detalls ornamentals de ferro forjat.
La Casa Sisternes del carrer de Sant Simó es considera la seva primera obra arquitectònica, una casa de cós, on comença a experimentar amb elements ornamentals com la ceràmica o la forja. Un altre edifici mataroní amb la signatura de Puig i Cadafalch és la Casa Parera, a la façana hi llueixen els elements de l’escultor modernista Eusebi Arnau. I inevitable punt de referència, la Casa Coll i Regàs, obra que va presentar-se a l’Ajuntament signada per Antoni M. Gallissà, arquitecte més gran que ell i amic. Es desplega amb formes medievals i barroques, influències nord-europees i mossàrabs, ferros, escultures, rajoles...
Una altra construcció de l’itinerari mataroní de Puig i Cadafalch és la Beneficència, casa de caritat de Mataró per a noies òrfenes i dones amb dificultats i centre educatiu. D’altra banda, al Carreró, 39, rere l’Ajuntament, pot veure’s la casa natal de l’arquitecte.
La petjada argentonina
A Argentona, Puig i Cadafalch va deixar també la seva empremta singular. Com per exemple a la seva casa d’estiueig, adquirida per l’Ajuntament i restaurada després d’una campanya ciutadana per salvar-la. A la parròquia de Sant Julià d’Argentona, on va fer l’ampliació de la capella del Sagrament i diverses restauracions. A Can Calopa, al centre de la vila, casa pairal de quatre cóssos i amb teulada a quatre vessants, que també recull la seva empremta modernista. A l’excepcional Casa Garí, on mostra les idees arquitectòniques de l’innovador arquitecte. També a la Torre d’Aigües del Cros, construcció circular en forma de xemeneia, amb maons de terrissa, encàrrec de la família Garí a tocar de la riera d’Argentona. I per finalitzar el recorregut argentoní de descoberta de l’arquitecte, a Can Baladia, on el cos de la torre va ser remodelat per l’arquitecte.
Presència a Canet de Mar
Capítol a part es mereix Canet de Mar, municipi modernista per excel·lència. Qui desitgi endinsar-se en l’esperit modernista del qual Puig i Cadafalch va ser un destacat exponent, pot fer-ho en aquesta localitat, on cada any s’organitza la Fira Mercat Modernista. El municipi també conserva obra de Puig i Cadafalch. Cal fer esment del primer conjunt industrial projectat per l’arquitecte, la Fàbrica Carbonell Reverter, i del Restaurant del Santuari de la Misericòrdia, encara en servei, un edifici amb la clara empremta del reconegut arquitecte.
Comentaris