La fàbrica del carrer Biada
La fàbrica del carrer Biada

Vern Bueno

El govern no es refia de la decisió de la Generalitat sobre Can Fàbregas

El concurs per la selecció de l'operador comercial inclou una clàusula per revocar l'adjudicació en cas que s'hagi de conservar la fàbrica

La Generalitat té l'última paraula sobre el futur de Can Fàbregas i de Caralt i podria desautoritzar-ne l'enderrocament. Un informe de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural contrari a l'exclusió de l'edifici protegit del catàleg del patrimoni posaria en perill l'arribada d'El Corte Inglés a la ciutat, un fet que neguiteja al tripartit. Prova d'això és que, segons ha pogut saber capgros.com de fonts properes al govern municipal, en el concurs públic per a la selecció de l'operador comercial es va introduir, en el darrer moment, una clàusula que revocaria l'adjudicació del concurs (quedant aquest sense efecte) si no es pogués tirar endavant el plantejament urbanístic previst en el projecte. És a dir, si la fàbrica s'hagués de quedar dempeus perquè la Generalitat no en permetés l'enderrocament.

La Generalitat està pendent que l'Ajuntament li remeti un informe que acrediti que la fàbrica ha perdut els valors que en el seu moment van justificar que s'inclogués en el catàleg del patrimoni municipal amb el nivell màxim de protecció. Aquest informe és necessari, segons marca la normativa, per justificar la descatalogació d'un Be Cultural d'Interés Local, categoria a la qual pertany actualment Can Fàbregas. La Comissió Territorial va rebre el 15 de gener de part de l'Ajuntament el projecte descatalogació del conjunt industrial, i una setmana més tard, va notificar al consistori que mancava el mencionat informe. Dos mesos més tard, l'Ajuntament encarà no ha enviat la documentació necessària i és més que probable que, al no haver-hi terminis d'entrega, l'executiu municipal esperi a passades les eleccions per remetre-la.

Preocupació dels socis minoritaris
Segons ha pogut saber capgros.com, ICV i ERC, socis minoritaris del govern municipal, han expressat al PSC els seus temors de què la Generalitat pugui acabar tombant la descatalogació. El principal interrogant és que la fàbrica de Can Fàbregas difícilment haurà perdut els valors patrimonials que la van portar a ser catalogada el 2002, ja que l'edifici no ha estat objecte de cap accident ni modificació arquitectònica durant aquests cinc anys.

A pesar que encara esperen l'informe per posar el tema a debat, la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural ja s'ha interessat en el cas de Can Fàbregas. L'arquitecte titular de la Comissió, Mercè Costa, va realitzar una primera inspecció de la fàbrica durant el mes de gener. A més, la mateixa Costa iel videpresident del Consell del Patrimoni Cultural de la Generalitat, Jordi Roca, van convocar una reunió el 6 de març amb diversos membres Salvem Can Fàbregas, alertats per les prop de 3.000 signatures que acompanyaven el plec d'al·legacions contra l'enderrocament de la fàbrica presentat per la plataforma ciutadana.

Compensació
En una maniobra per compensar l'exclusió de Can Fàbregas del catàleg del patrimoni, l'Ajuntament va procedir en paral·lel a la catalogació, amb el nivell màxim de protecció, de la nau principal del conjunt industrial de Can Minguell. D'aquesta manera, el catàleg del patrimoni no a variat quantitativament a pesar de l'exclusió de Can Fàbregas

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive