El govern municipal aprovarà el Pla d'Equipaments Culturals el proper 25 d'abril després que els grups de l'oposició rebutgessin donar-hi suport el passat mes de febrer. Així ho ha confirmat el president del Patronat de Cultura, Jaume Graupera, després que les darreres setmanes els tres partits que formen el govern hagin debatut de quina manera s'havia de donar continuïtat al projecte presentat pel propi Graupera.
El president del PMC no ha volgut especificar el calendari ni d'on sortiran els diners per pagar el Pla. No vull parlar de diners ni de calendari fins que no haguem parlat amb tothom, ha apuntat Graupera respecte a la seva intenció de reunir-se amb totes les administracions i organismes implicats en el projecte. Primer de tot el que crec que cal és crear consensos, que la gent pugui participar de la idea, ha afegit. Les primeres inversions, de totes maneres, ja està clar que provindran de l'Ajuntament i de la Generalitat.
Graupera, això sí, ha assegurat que els primers resultats palpables del Pla es podran veure en el segon semestre d'enguany a Can Marfà, on hi ha d'anar el Museu del Gènere de Punt o de la Industrialització. Els treballs consistiran en la consolidació de l'edifici. Precisament pel que fa a Can Marfà, el president del PMC ha apuntat que aviat s'haurà de començar a parlar de Can Marfà com la zona dels museus de Mataró, en plural, ja que l'espai dedicat a la industrialització és només una part dels continguts d'aquest paquet d'instal·lacions, segons consta al Pla d'Equipaments Culturals.
El futur museu de la industrialització entrarà en una xarxa nacional de museus
D'altra banda, el mateix Graupera ha anunciat també avui que el futur Museu del Gènere de Punt de Mataró formarà part del sistema del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, una xarxa que agrupa una vintena de museus catalans dedicats a aquesta temàtica i que comparteix recursos i iniciatives. El president del Patronat ha viatjat a Terrassa acompanyat de l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, i de Josep Maria Ferrer, de la Fundació Jaume Vilaseca, per entrevistar-se amb Eusebi Casanellas, el director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, que té el seu centre d'operacions al museu homònim de la ciutat vallesana. La comitiva mataronina s'ha reunit amb Casanellas per explorar les possibilitats que la part del museu de Can Marfà que es dediqui a la industrialització formi part d'aquesta associació.
Ens han escoltat amb molta atenció i hem acordat treballar conjuntament d'ara en endavant, ha explicat Graupera. Segons el president del Patronat la idea amb que es treballa a l'hora de dissenyar el futur museu és que a partir d'explicar de l'anècdota local poder parlar d'allò que és general: Volem que es pugui passar d'allò particular al què és universal, ha comentat.
Comentaris