El Foment celebrarà aquest 2011 nou anys com a programador gairebé exclusiu de música clàssica i simfònica a Mataró i el Maresme. Una aposta valenta, malgrat que les condicions de l’equipament del Carrer Nou no són les òptimes i que el públic es mostra sovint massa esquiu. Grans orquestres, música de cambra, òpera, lírica, intèrprets locals i autors contemporanis s’hi han donat cita durant tot aquest temps. Ho tornaran a fer el 2011, però contràriament al que s’havia vist cada any, el Foment en aquesta ocasió tan sols ha elaborat una programació fins al mes de juliol. Prefereixen reservar-se el segon semestre de l’any fins veure quina és la situació econòmica i quin suport reben de l’administració i dels patrocinadors privats, segons va explicar el vicepresident de l’entitat, Antoni Vilà, durant la presentació de la temporada. El cicle de sarsuela, el més popular de tots els que programa el Foment, és l’únic que de moment s’extén durant tot el 2011.
L’any al Foment s’inicia aquest dissabte, dia 15, amb el primer concert del Cicle de Cambra i Joves Intèrprets. Estarà protagonitzat per Màgic Trio, una formació mataronina integrada pel pianista Pere Gonzàlez, la violinista Svetlana Mojortova i la soprano Lídia Martínez. La primera part del recital estarà dedicada a peces de musicals, pel·lícules, àries d’òpera i cançons napolitanes, mentre que la segona serà una selecció de grans clàssics com ara Beethoven, Schubert, Rachmaninov i Txaikovski, Brahms, Dvorák o Mozart, sempre amb els arranjaments musicals de Pere Gonzàlez. No caldrà esperar gaire per assistir a un dels recitals més destacats de la temporada. Serà el següent cap de setmana, el divendres 21 de gener, amb la Coral Cantiga i la seva interpretació de la popular Carmina Burana. El concert tindrà lloc al teatre Monumental, fruit del conveni entre el Foment i l’IMAC per cedir el teatre municipal a aquells recitals de l’entitat que requereixin de millors instal·lacions i més capacitat de públic. La Cantiga és una de les corals més prestigioses de Catalunya, nascuda l’any 1961 en el marc dels Lluïsos de Gràcia.
Músics internacionals
La quota internacional de la temporada arribarà el mes de febrer amb la Sinfonieta de Moscou, formada per joves valors russos del Conservatori Txaikovski. Curiosament, la Simfonieta està liderada per un espanyol, el pianista José Luís Nieto. La mitjana d’edat de tots els membres és de 27 anys, però tots ells acumulen ja una sòlida trajectòria dalt dels escenaris. En el concert del Foment interpretaran obres de Txaikovski i Dmitri Xostakóvitx. L’altre gran ‘cap de cartell’ serà el duo que formaran la Cobla Ciutat de Girona i la Polifònica de Puig-Reig, que pretenen acostar la música de cobla al públic generalista. Es tracta de dues de les formacions més prestigioses del panorama català. El concert extraordinari d’estiu promet ser “realment espectacular”, segons va apuntar Vilà. Sota el títol “Quatre segles d’òpera”, els 60 cantants del Cor Coralia i els 44 músics de l’orquestra Barcelona Filarmonia, sota la direcció de Daniel Antolí, oferiran un recorregut per la història del gènere líric al Teatre Monumental.
El Foment també s’obre a propostes més trencadores, com ara la del peculiar quartet de clarinets La Fauna, o bé el recital De Miguel a Miguel, un homenatge a la vida i l’obra del poeta Miguel Hernández des de les arts escèniques, amb els ballarins Miguel Molina i Macarena Vargas i la música del pianista Luis de Arquer i el violoncel de Gabrielle Kaufman. També destaca en aquest sentit Jazzlàntida, un espectacle de jazz que sorprenentment no compta amb cap instrument de vent en el septet que l’interpretarà. Tampoc faltaran alguns dels clàssics de la programació del Foment, com ara l’orquestra Terrassa 48 amb l’espectacle “Aurora Borealis: la llum del nord”, o Camerart Orquestra del Maresme.
-
Atreure més públic
Volem que la ciutat de Mataró i tots els que estimen la música sentin aquesta programació com a seva, va explicar Vilà, que va reconèixer que captar més públic és, un any més, el principal repte. Malgrat la qualitat de la programació, costa omplir la sala del Foment. Als concerts simfònics hi assisteixen entre 100 i 150 persones de mitjana, però hi ha cites amb dades més pobres. Només la sarsuela aconsegueix el ple habitual. El president del Foment, Ramon Salicrú, va dir durant la presentació que la programació d'enguany manté la qualitat tot i la reducció de la quantitat de concerts, de cara a animar els mataronins i maresmencs a assistir a la temporada. A més, va beneir la cohabitació d'administracions públiques i entitats privades en el món cultural, tal i com passa en el Foment.
-
Comentaris