Jordi Lopesino

El dia de la fi del món

El passat 10 de setembre, en teoria, havia de ser el dia de la fi del món. I dic en teoria perquè la data ha passat, estàs llegint això, i encara hi ha món. Un món atrotinat, amb guerres, crisis, atur, hipoteques i euribors que pugen i baixen esbojarradament... Just igual que abans del 10 de setembre. Què va fer pensar a uns quants que el 10 de setembre de 2008 seria el dia de la fi del món? La resposta és el gran col·lisionador de Hadrones de Ginebra. Més conegut per LHC, les seves sigles en anglès (Large Hadron Collider).

L'LHC és un dels projectes científics més importants del nostre segle, i també un dels més cars, ha costat uns 4.000 milions d'euros. És un col·lisionador immens, té vuit quilòmetres de diàmetre, i uns vint i set quilòmetres de longitud. El col·lisionador de partícules més gran del món. I segons alguns el que causarà la destrucció del nostre planeta. Per què tanta por? Doncs, perquè els més pessimistes creuen que les partícules que es facin col·lisionar en aquest enginy xocaran amb tanta energia que poden provocar la formació d'un petit forat negre que engolirà el nostre planeta. Bé, ja ho veieu, un final molt de ciència ficció.

I tenen raó? Doncs, sí i no.

En què quedem?
Si la col·lisió de dues partícules accelerades en l'LHC provoqués un forat negre, seria tot un èxit. Una de les tasques del LHC és la de reproduir, a petita escala, l'instant del big bang, la gran explosió primigènia que va ser el gènesi del nostre univers, i la formació d'un forat negre dins el col·lisionador ens indicaria que estem en el bon camí. És aquí on un petit grup de científics es posen les mans al cap. Diuen que no està bé que juguem a ser Déu, i que l'experiment se'ns en pot anar de les mans provocant la destrucció de la Terra. Però hi ha una cosa que hem de tenir en compte: el possible forat negre que podria formar-se al LHC seria d'unes dimensions microscòpiques, de la mida d'unes poques molècules, i totalment inofensiu.

De fet alguns científics defensen que un forat negre d'aquestes dimensions podria travessar la terra de punta a punta i no tocar ni un sol àtom del nostre planeta. Això sense comptar que com més petit és un forat negre més aviat es desintegra, degut a un procés que es coneix com Radiació de Hawking. Tots els forats negres desprenen radiació i contra més petit és un forat negre més intensament desprèn aquesta radiació de Hawking. Un forat negre fabricat pel LHC seria unes mil vegades més petit que un protó, i desapareixeria quasi instantàneament en un esclat de radiació.

Molts de vosaltres estareu pensant: Sí, sí, tot això són teories, però en podem estar completament segurs que no hi ha perill de ser engolits per un forat negre generat pel LHC? La resposta la trobarem a la natura i és un categòric i rotund sí. A l'alta atmosfera del nostre planeta, cada dia, es produeixen milers de col·lisions entre raigs còsmics (partícules d'alta energia) i molècules d'aire. Algunes d'aquestes col·lisions són vint vegades més potents que la col·lisió més potent que pugui generar el LHC. Durant milions d'anys s'han produït, cada dia, més d'un miler d'aquestes col·lisions sense cap repercussió cap el nostre planeta. Per què ens hauríem de preocupar? Només estem reproduint en un ambient controlat allò que es produeix a la natura de manera lliure, i que per desgràcia no podem observar.

El dia 10 de setembre va ser el gran dia. El dia que es va posar en marxa l'LHC. El dia de la fi del món. I aquí estem, tan panxos. Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin celexa generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet testosterone tramadol orlistat buy fioricet online buy valium lansoprazole buy adipex online

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive