-
-

Sílvia Ruiz

‘El desgel humà’, les imatges de la desaparició del gel a Grenlàndia

El fotògraf mataroní Marc Duran repassa a través de fotografies els canvis que pateix la zona i com afecta a nivell global

L’exposició ‘El desgel humà’ (fins el 23 de novembre al Col·legi d'Aparelladors) neix d’un viatge de vuit catalans a Grenlàndia l’any 2008. Allà el fotògraf mataroní Marc Duran va voler captar amb la seva càmera les formes canviants del gel al desfer-se. Acompanyades de textos de l’antropòleg Francesc Bailón, el conjunt d’imatges té l’objectiu de donar a conèixer un dels efectes del canvi climàtic: l’accelerada desaparició del gel a l’àrtic. Un problema que afecta al poble autòcton, l’inuit, però també a tot el planeta.

Després de 20 dies de viatge pels fiords de Grenlàndia, el fotògraf Marc Duran il•lustra a través de les seves imatges el seu punt de vista sobre el desgel a l’àrtic. ‘El desgel humà’, promoguda per l’Associació Sant Lluc, és un recull de fotografies que mostren el gel i les seves formes, i com aquestes es transformen i es desfan molt ràpidament. “Em van impressionar molt les formes del gel i com es fonien. Feies la foto, giraves el cap i, quan tornaves a mirar, aquella forma de gel ja no hi era o havia canviat completament”, recorda. “He fotografiat i immortalitzat moments i formes que mai més tornaran a ser iguals”, afegeix el fotògraf.

Les fotografies van acompanyades de textos de Francesc Bailón, antropòleg especialista en cultura inuit. A través de les seves frases es pretén, per una banda, donar a conèixer els efectes de la desaparició del gel i els perills que això suposa per al poble inuit i el seu futur, i per l’altra, sensibilitzar de les conseqüències que se’n deriven d’un maltractament del planeta per part dels humans. Per a Marc Duran l’objectiu de l’exposició és “que vagis a veure formes maques de gel però que, a la vegada, te n’adonis de tota la problemàtica que hi ha al darrere”.

Duran va viatjar als fiords de Grenlàndia l’any 2008, juntament amb set catalans més. Hi van estar allà 20 dies, passant molt de fred i navegant amb caiac. Les imatges resultants estan molt poc retocades ja que la llum era molt adequada, tot i que el fotògraf reconeix que el fred impedia treballar amb facilitat: “Era bastant complicat fer fotos allà perquè feia molt de fred i anàvem molt abrigats. A més havies de treure la càmera i vigilar que no et caigués a l’aigua. Per a cada foto hi havia uns 10 minuts de preparació”.

Malgrat que l’experiència va ser difícil per les baixes temperatures, Marc Duran es queda amb un record positiu i amb la sort d’haver pogut veure de tan a prop tots aquests icebergs que no paraven de canviar de forma. “Era molt impressionant, una experiència molt divertida. Hi havia peces de gel petites, però altres que eren peces de molts metres. Jo anava amb el caiac per allà enmig i pensava: com això s’enfonsi i caigui ara mateix...”, recorda el fotògraf. Ell i els seus companys es carregaven els caiacs de menjar i remaven 5 o 6 hores diàries. A més, Duran recorda la sensació de no veure ningú en tots els dies que van estar: “És allò d’anar remant, veure’ns a nosaltres, descobrir el paisatge i el gel... I res més”.

‘El desgel humà’ és una exposició itinerant que va començar a Alella ja fa dos anys i que s’ha anat mostrant des de llavors per diferents municipis catalans. Ara el Col•legi d’Aparelladors de Mataró acull fins el 23 de novembre aquesta exposició del fotògraf mataroní Marc Duran. Al gener s’instal•larà a  Barcelona, i al juny, a Girona

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive