L'artista hispanocubà Gustavo Díaz Sosa (Sagua la Grande, Cuba, 1983) és el guanyador del primer premi de pintura Torres García-Ciutat de Mataró, organitzat per l' Associació Sant Lluc per l'Art. El treball guardonat, titulat Tratan de flotar, son sus únicas esperanzas, respon a una estètica molt actual i, tot i que sembla que tingui referències a la situació cubana, es tracta d'una alegoria respecte a la necessitat de tirar endavant i "tornar-se a aixecar davant les situacions de la vida", segons ha comentat el seu autor. De l'obra, el jurat ha valorat especialment la gran qualitat tècnica i constructiva del treball no usual en creadors tan joves. El jurat ha escollit l'obra d'entre 289 treballs provinents de tot l'Estat espanyol.
El lliurament del premi s'ha fet avui dijous, dia 16, a la sala d'actes de Caixa Laietana després d'un interessant diàleg produït entre el membre del jurat Daniel Giralt-Miracle i un dels darrers deixebles vius de Torres García, Guido Guido Castillo. El guanyador, resident a Sant Sebastià, s'ha desplaçat a Mataró per recollir el premi, dotat amb 6.000 euros. A part de Díaz Sosa, el jurat ha atorgat quatre mencions a la gironina Mercè Sebastià, Pere Salinas -de Vilanova del Vallès- i els mataronins Josep Maria Codina i Marc Llacuna, així com una menció d'honor per la seva trajectòria a Romà Vallès.
L'acte ha deixat petita la sala, on hi havia una trentena dels finalistes i diverses personalitats polítiques, econòmiques i socials de la ciutat, i l'han presidit la consellera de Cultura de la Generalitat, Caterina Mieras, i l'alcalde de la ciutat, Joan Antoni Baron. Mieras ha llegit durant l'acte un missatge del president Pasqual Maragall on, després d'excusar la seva presència, el màxim responsable de l'ens autonòmic apuntava que la creació del premi significa un impuls a les relacions entre Catalunya i Uruguai.
Joan Antoni Baron, per la seva part, ha assegurat que l'aposta que fa el Sant Lluc amb el nou premi és "d'envergadura" i que arriba en un moment important per la cultura a la ciutat, just després de la inauguració de Can Xalant i a pocs mesos de l'obertura també del Centre d'Art Germans Arenas. "La simbiosi entre societat civil i Ajuntament és fonamental per tirar endavant coses com aquesta, que em sembla molt oportuna per la pròpia actualitat del personatge", ha dit.
El cònsol de l'Uruguai, Joaquín Piriz, també ha tingut paraules d'agraïment i ha recordat personatges com Margarida Xirgu, que han generat lligams entre els dos països en la història recent: "Torres Garcia deia que el pilar de l'art és l'artista. Ell va ser el millor exemple d'aquesta afirmació", ha dit. I ha assegurat també no tenir cap problema amb què els mataronins el reclamin com a fill de la capital del Maresme: "A l'Uruguai està permesa de la doble nacionalitat", ha dit irònicament aixecant una gran riallada del públic.
Per la seva part el president de l'associació Sant Lluc, Antoni Luis, s'ha felicitat a l'inici de l'acte de les complicitats creades enguany i que, segons ell, han de permetre més un esforç més gran encara per a la propera biennal.
Inauguració de la mostra
Després de l'acte, els assistents s'han desplaçat a la sala d'exposicions de Caixa Laietana, a la plaça de Santa Anna, per inaugurar la mostra on s'exposen els quaranta treballs finalistes. Allà tan el guanyador com els mencionats -excepte Josep Maria Codina i Romà Vallès, fora de Mataró per motius professionals- van poder rebre les felicitacions dels assistents i adquirir el catàleg de la mostra, editat per l'empresa Capgròs.
El premi ha tingut un pressupost de 24.000 euros, 6.000 dels quals els ha aportat l'Ajuntament de Mataró, 6.000 més la pròpia Associació Sant Lluc i la resta empreses privades de la ciutat com Alcampo, Cecassa, Hartmann, Setradis, Boter i Vicenç Esteve a títol personal.
Llegeix la crítica de Pere Pascual
-
Giralt-Miracle diu que el pas de Torres Garcia per Mataró va ser 'clau'
Durant la conversa que Daniel Giralt-Miracle va mantenir amb Guido Castillo, el crític d'art va assegurar que el pas per Mataró de Joaquin Torres Garcia havia deixat petja en el pintor: La seva època catalana va ser molt important. Aquí se li va desvetllar la seva inquietud artística i va rebre les primeres classes, va assegurar. Segons Giralt-Miracle Torres Garcia admirava de Catalunya l'esperit clàssic que s'hi respirava, exemplificat amb el mar mediterrani. Giralt-Miracle, membre del jurat del premi, va disposar un dibuix de l'estació de tren de Mataró datat del 1905 i obra de Torres Garcia per donar fe de les seves paraules.
Comentaris