La segona edició del festival Cruïlla de Cultures arriba aquest cap de setmana a la seva fi i es l'hora de fer balanç. Comptant amb les previsions del concert de Mestizos d'aquesta nit al Parc Central i la Sardinada Flamenca de demà diumenge, prop de 40.000 persones hauran passat pel festival, que des de Sant Joan i durant cinc caps de setmana ha ofert un total de 36 concerts repartits per set escenaris de la ciutat. Unes xifres de públic que des de Casa de la Música Popular (CMP), l'organitzadora de l'esdeveniment, es valoren de manera positiva, tot i que no s'ha arribat a complir l'objectiu inicial d'atraure 50.000 espectadors. Unes 15.000 persones hauran passat pels actes gratuïts a la platja i unes 25.000 pels concerts de pagament; entre aquests últims, destaquen sobretot la nit Mestizos, amb Chambao al capdavant, per la qual s'han venut 8.600 entrades anticipades.
L'alcalde Joan Antoni Baron, el president del Patronat de Cultura, Jaume Graupera, i Jordi Herreruela, de la CMP, han ofert aquesta tarda una roda de premsa de valoració del festival. Herreruela ha assegurat que, a pesar de no haver assolit el número d'espectadors desitjat, el balanç d'aquesta segona edició del Cruïlla és positiu perquè en cap moment s'ha viscut sensació de punxada. Hem tingut un estiu amb més oferta musical que mai a Catalunya, i molts dels festivals i concerts no han complert amb els objectius de públic, ha explicat. A la gran oferta existent, s'hi sumen segons Herreruela alguns temes de programació que es podrien haver resolt millor com la col·locació de dos concerts de flamenc pràcticament seguits (Miguel Poveda i José Mercé) i dues actuacions al Monumental en el mateix cap de setmana (Anoushka Shankar i Septeto Nacional de Cuba) i que van motivar que cap d'aquests concerts mobilitzés el nombre de públic esperat.
Ganes de continuar
Herreruela ha anunciat que el festival tindrà dèficit, sense entrar en detalls en les xifres, a l'espera de la reunió que mantindrà el mes de setembre la comissió tècnica formada per CMP, l'Ajuntament de Mataró i la Generalitat. En aquest sentit, ha assegurat que plantejar-se un festival deficitari a mig termini no té cap sentit, per la qual cosa lluitaran perquè l'any que ve l'esdeveniment ja sigui sostenible. Per aconseguir-ho, els objectius son per una banda trobar un espónsor que ajudi a portar a terme una àmplia campanya publicitària per televisió, i per l'altra intentar rebaixar el caché dels artistes consolidant-se com un festival prestigiós i atractiu comercialment pels músics.
Herreruela, per tant, ha donat peu a la celebració d'una nova edició del Cruïlla al 2007, una continuïtat que en tot cas no depèn tant sols de Casa de la Música, si no de tots els agents que participen en la seva organització, amb qui ens haurem de reunir per parlar del futur. Així mateix, s'ha mostrat disposat a mantenir la línia de col·laboració amb la Generalitat i amb l'Ajuntament, i ha destacat que enguany la relació amb el consistori mataroní ha sigut molt còmoda, amb una coordinació molt millor que en la primera edició del festival. Altres elements positius que ha volgut destacar Herreruela, a més del massiu concert de Chambao, han estat la nit Maghreb Supreme i l'alt nivell artístic de concerts com els de Tiken Jah Fakoly, Bajo Fondo Tango Club i Anoushka Shankar.
Un festival de gent impura
Joan Antoni Baron ha constatat que el Cruïlla ha estat un fantàstic preàmbul per a les Santes i que tant Mataró com Catalunya no poden renunciar a tenir un festival com aquest. Baron ha definit el Cruïlla com un festival de gent impura, barrejada, que entén i combina llenguatges diferents. Gent com la nostra societat, mestissa i que se sent orgullosa de ser-ho. L'alcalde ha assegurat que després d'aquest gran festival, venen unes grans Santes, i ha pronosticat que els escenaris on es celebra la festa major quedaran petits. Jaume Graupera, per la seva part, ha afirmat que el debat generat sobre la no coincidència de Santes i Cruïlla és una falsa polèmica. Segons el regidor de Cultura, els ciutadans perceben el dia a dia, la festa al carrer, no si dos esdeveniments s'encavalquen o deixen de fer-ho. A més, ha destacat el fet que els carrers de la ciutat bullin de festa des de Sant Jordi fins l'11 de setembre i ha agraït la comprensió dels veïns que han percebut més directament les molèsties que hagin pogut causar els nombrosos concerts a l'aire lliure programats pel Cruïlla.
Jordi Herreruela, Joan Antoni Baron i Jaume Graupera durant la roda de premsa
Comentaris