Imatge de la cantant i activista social
Imatge de la cantant i activista social

V. B.

El compromís social de Miriam Makeba, premiat a Mataró

La cantant sudafricana rebrà el XXVIII Premi per la Pau que otorga l'Associació per a les Nacions Unides, al Teatre Monumental

La cantant i activista social Miriam Makeba (Sudàfrica, 1932) serà a Mataró el dimecres, dia 16, per rebre el XXVIII Premi per la Pau, que atorga l’Associació per a les Nacions Unides (ANUE). L’acte, que cada any se celebra a una ciutat catalana diferent, tindrà lloc al teatre Monumental, i servirà per reconèixer la tasca d’una de les dones més compromeses del continent africà.

Miriam Makeba va iniciar la seva trajectòria musical a la dècada dels 50 com a vocalista de jazz al seu país natal. El seu devenir artístic, però, va quedar ràpidament eclipsat per la situació de la població negra a Sudàfrica: va ser expulsada pel govern i va viure durant trenta anys pràcticament com una apàtrida. Makeba va prendre la decisió de marxar als Estats Units, on va seguir desenvolupant la seva carrera. L’any 1967 el seu tema Pata pata va triomfar a les llistes musicals nord-americanes: era la primera cançó africana en aconseguir-ho. Des de llavors, ha col·laborat amb grans noms de la música, com Harry Belafonte o Steve Allen.

Però més enllà de la seva emotiva veu, el que ha caracteritzat la figura de Makeba és la lluita pels drets dels més desafavorits. Des de que va assolir l’èxit, la cantant sempre ha aprofitat la seva posició per lluitar contra la desigualtat, la injustícia i la manca de llibertat del poble africà, el racisme o els drets de les dones. La cantat es converteix en l’ambaixadora a l’ONU de Guinea, un dels països que la va acollir.

Makeba, que va retornar al seu país l’any 1990 amb l’arribada al poder de Nelson Mandela, s’ha retirat del món de la música, però segueix mantenint les seves funcions com a ambaixadora de la FAO i al capdavant de la seva fundació.

Dimecres, dia 16.
a 2/4 de 8 del vespre al Teatre Monumental (La Riera, 169)

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive