El 1666 el Palais Royal de París va viure l'estrena de Le Misanthrope. Eren temps difícils per a Molière: una malaltia l'havia deixat molt feble, la seva companyia no havia pogut actuar durant força temps i continuava vigent l'anomenada querella sobre la moralitat al teatre que ataca qualsevol dels seus textos dramàtics. Deien que el dramaturg francès estava "a les acaballes".
És, doncs, en un ambient molt hostil que el celebèrrim autor va sacsejar de nou les consciències del París del segle XVII amb una obra protagonitzada per Alcestes, l'home idealista que no es resigna a suportar la hipocresia de la societat. Juntament amb Tartuf o l'impostor i Don Joan, El Misantrop completa el que es coneix com a cicle contra la hipocresia de Molière.
La versió catalana de l'obra, promoguda per la companyia La Perla 29 i dirigida per Oriol Broggi, arriba divendres dia 2 al Teatre Monumental dins el cicle de programa de teatre i dansa del Patronat de Cultura. El director del muntatge, Oriol Broggi, torna un cop més a Molière, un autor que ja va abordar el 1999, dirigint Jordi Dandin amb un notable èxit de públic. Pel que fal al repartiment hi figuren actors com Ramon Vila, Quin Lecina, Rosa Gàmiz, Màrcia Cisterò, Oriol Broggi, Pere Ventura, Rafa Cruz, Mercè Anglès i Arnau Marín. Red.
El tercer 'Misantrop'
No és, de totes maneres, el primer cop que es fa una adaptació catalana d'aquesta peça. Fa vint anys Lluís Homar va protagonitzar una primera adaptació de l'obra al Teatre Lliure i posteriorment, al principi de la dècada dels 90, Josep Maria Flotats va fer el mateix de la mà de la seva companyia.
Són dos grans referents que la companyia La Perla 29 ha tingut presents en la seva revisió del clàssic, per a la qual han comptat amb una nova traducció, la que ha fet Josep Maria Vidal, expert en vers alexandrí.
Comentaris