Els Marxaires de Mataró-Canigó i l'associació Amics i Amigues del Camí del Nord finalment han aconseguit vèncer finalment les inèrcies centralistes de l'estat francès. A través d'un comunicat, aquestes dues associacions han fet públic que les federacions francesa i catalana de Muntanya han homologat oficialment com a GR 83 aquest recorregut de més de 200 quilòmetres que transcorre per terres catalanes al nord i al sud de la frontera. El camí comença a Mataró i finalitza a Prada de Conflent, després de travessar durant nou dies diverses poblacions i comarques catalanes. L'homologació portarà amb ella la senyalització de tot el camí i l'edició d'una guia amb totes les peculiaritats d'aquest recorregut.
Miquel Torner, del grup de Marxaires Mataró-Canigó, ha expressat la seva satisfacció per l'esdeveniment: «Ja era hora que Mataró trenqués el seu aïllament en el món de les rutes a peu o senderisme i gaudeixi a partir d'ara d'un meravellós GR amb inici o final a la nostra ciutat». Torner explica que l'homologació del GR permet recuperar antics camins rals i veïnals, endinsar-nos en la història recent o remota de Catalunya: «Es demostra que la col·laboració comuna entre entitats catalanes d'ambdós vessants pirinenques ajunta pobles i esborra fronteres», assegura. En darrer terme, el grup promotor de la iniciativa recorda que l'homologació del nou GR permet connectar amb diversos GRs que formen part d'un teixit molt més ampli.
Un treball de tres anys
La iniciativa i la preparació d'aquesta ruta partí inicialment dels Marxaires Mataró-Canigó. Ben aviat es constituí a la Catalunya Nord l'associació germana Amics i Amigues del Camí del Nord. Ambdues entitats han treballat estretament durant 3 anys per superar les dificultats que implicava la consolidació i homologació d'una ruta que transcorria per diferents estats, alhora que en l'organització de diverses edicions de la mateixa.
Diversos centres d'interès l'han acabat de configurar, i és potser el de l'Exili, amb diverses expedicions monogràfiques realitzades els anys 2003 i 2004, uns dels que ha tingut més ressò.
Comentaris