Els grups de l'oposició a l'Ajuntament de Mataró, Convergència i Unió (CiU), i el Partit Popular (PP) no veuen amb bons ulls l'aparició del nou butlletí de la ciutat impulsat pel govern tripartit. Els nacionalistes es malfien de la iniciativa perquè entenen que arriba per reforçar la projecció del nou alcalde de la ciutat, el socialista Joan Antoni Baron, mentre que els populars s'hi oposen perquè creuen que suposa una inversió excessivament alta per a la ciutat. Els partits que integren el govern -PSC, ICV-EUiA i ERC- per contra es mostren satisfets amb el nou producte que els mataronins rebran a principis d'octubre.
Joaquim Esperalba (CiU). El portaveu nacionalista es malfia del fet que el govern municipal hagi decidit tirar endavant un butlletí municipal just quan s'ha produït el relleu a l'alcaldia. «L'alcalde anterior no creia pas que calgués un butlletí municipal (...). L'alcalde actual, però, no pensa el mateix, potser perquè només amb tres anys al capdavant del consistori no té la popularitat del seu predecessor», afirma Esperalba. Tot i això, el regidor de CiU Josep Lluís Martí es mostra favorable a l'edició del butlletí i en defensa la posada en marxa. «Ha de ser un mitjà independent, participatiu i solvent», ha dit. Respecte a la possible utilització partidista, Martí ha estat contundent: «Denunciarem qualsevol intent de manipulació i d'autobombo». El regidor ha demanat també que no faci competència deslleial als mitjans privats.
Paulí Mojedano (PP). El Partit Popular és l'única formació que es mostra clarament en contra de l'edició del butlletí: «Cal millorar la política de comunicació de l'Ajuntament però el butlletí suposa un gran dispendi», comenta el portaveu de la formació, Paulí Mojedano. «No creiem que sigui necessari, els privats ja fan aquesta feina», ha afegit, recordant l'aversió natural que un partit liberal com el PP té pels mitjans públics. El popular aposta per aprofitar més el web municipal i per començar a treure suc del conveni amb Televisió de Mataró, retransmetent, per exemple, els plens municipals en directe.
Ramon Bassas (PSC). El cap del grup municipal socialista creu que Més Mataró és una més de les apostes del govern per la transparència i per donar compte de la tasca de l'Ajuntament a la ciutadania, «amb la màxima imparcialitat possible». «Perquè uns ciutadans ben informats (i l'aparició d'aquest nou mitjà hi ajuda) són també més lliures», ha assegurat Bassas.
Jaume Graupera (ICV-EUiA). Pel cap del grup d'ICV-EUiA l'edició del butlletí respon a una necessitat i una obligació per part del govern d'informar de les coses que fa. Graupera no té por que l'instrument pugui acabar sent usat com a propaganda governamental: «Estem en una ciutat madura i una societat democràtica i hi ha mecanismes perquè qui intenti utilitzar aquestes estratègies quedi ràpidament retratat», apunta. El líder ecosocialista recorda que el butlletí ha de ser un instrument de l'Ajuntament no del govern municipal i creu que el nou mitjà no serà una amenaça per als mitjans privats.
Genís Bargalló (ERC). «Un butlletí era una cosa que feia falta. No era normal que una ciutat com Mataró no en tingués», afirma el cap del grup municipal d'ERC. Bargalló expressa, però, una posició crítica respecte al gruix de la revista defensaven un producte més senzill i la distribució casa per casa apostaven per repartir-la en centres cívics. Tot i mostrar-se molt favorable al Pla de Comunicació impulsat per l'Ajuntament, Bargalló és partidari de començar a donar prioritat als mitjans digitals web municipal, pantalles electròniques i butlletí digital.
-
Divisió d'opinions en el conjunt dels mitjans privats de la ciutat
El sector de la premsa gratuïta de la ciutat es mostra contrari a l'edició del butlletí. Així, l'editor de capgròs, Mateu Ros, recorda que a Mataró hi ha una premsa gratuïta amb gran audiència que sovint ha servit de suport perquè l'Ajuntament intensifiqués la seva comunicació amb la ciutadania. «El butlletí no era necessari i no aporta gairebé res de nou. Però la decisió de l'Ajuntament ha estat una altra», ha dit. Això no obstant Ros afirma que la seva empresa té confiança en el compromís del govern de no convertir el butlletí en una competència per als mitjans privats. Des d'El Tot Mataró, la seva editora, Maria Carme Rodríguez, també mostra la seva oposició: «No calia. Amb els mitjans que hi ha a Mataró s'hagués pogut donar una informació més actualitzada i periòdica i s'asseguraria una bona distribució», ha dit.
Des de Tribuna Maresme, la gerent, Elena González, afirma que el nou butlletí «compleix una funció social en un espai que no és el nostre, el de la premsa d'informació, i això ens sembla bé». González creu que tota difusió de la ciutat és bona i espera que la nova publicació sigui realment participativa».
Per la seva banda, la delegada territorial del diari El Punt al Maresme, Teresa Márquez, aplaudeix l'aparició del butlletí si conté informació contrastada i d'interès. Márquez ha recordat que darrerament diversos ajuntaments de la comarca han decidit editar publicacions pròpies.
Per la seva banda, el vicepresident del Col·lectiu Audiovisual de Mataró (TVM), Jaume Puig, ha apuntat que l'Ajuntament té tot el dret d'editar un butlletí i que finalment seran els mateixos ciutadans qui decidiran si és una necessitat o no. «Ha d'acompanyar, això sí, els mitjans privats en la seva feina», ha dit Puig.
Comentaris