-
-

S.F.

El bon temps fa fluir Sant Jordi al centre de la ciutat

Els protagonistes pel matí han estat els nens de les diferents escoles que han visitat les parades de llibres i roses a la Plaça de Santa Anna

 


La Diada Nacional de Sant Jordi ha omplert la Riera i la Plaça de Santa Anna de Mataró de roses i llibres. Al llarg de tot el matí, el bon temps ha permès que el moviment i dinamisme que s’ha pogut veure en el centre neuràlgic de la ciutat hagi tingut com a protagonista els nens i les seves escoles. Marees de grups dels diferents centres educatius han florit entre les parades de roses i els llibres. “Des de l’escola es treballa molt el tema de la Diada, i com que també és tradició, encara que sigui un cop a l’any es regala un llibre als petits”, explica Mònica Ballesta, que porta la seva classe de sis anys a veure l’ambient que es respira per Sant Jordi. “És un dia especial, ja que la petita excursió clou tot el treball que s’ha fet perquè coneguin la llegenda de Sant Jordi i agafin hàbits de lectura”, afegeix.

A mesura que els estudiants són més grans, el Sant Jordi es converteix  en treballs encarregats pels professors: “Estem recollint els llibres més mediàtics, els best-sellers, les novetats editorials, etc. A cada parada” Explica Paula Jarque, alumne tercer d’ESO de l’Escola Pia de Santa Anna.  ‘El Juego del Ángel’, de Ruiz Zafón, i ‘Ara parlo Jo’, de Carles Reixach, són dos dels llibres amb més èxit a les parades. Les visites dels alumnes de les escoles han donat dinamisme i ambient festiu al llarg del matí, tot i que la venda de roses i llibres no respon proporcionalment al número de persones que han passejat pel cor de Mataró: “Podria anar millor, però a mesura que s’acosti la primera hora de la tarda la cosa s’animarà”, assegura Núria Bas, de l’hospital de Can Ruti però venedora de roses per un dia a la riera. En un mercat de competència perfecta com el que s’organitza cada 23 d’abril, cadascú ofereix el seu tret diferencial: “A qui ens compra una rosa, li prenem la pressió de manera gratuïta”. “De moment, la gent la té bastant bé”, afegeix Bas.

Als peus de la Riera, Carme Calls assegura que amb tanta xicalla “hi ha molta gent però no es compra tant”. En el seu cas, hi ha l’opció de vendre roses amb una caixa que ells mateixos fabriquen: “Vam pensar, si fabriquem caixes, podríem vendre també roses”. De moment, l’experiència “està sent molt positiva”. Prop del centre neuràlgic d’aquesta diada, però lluny de les aglomeracions que hi ha a la Plaça Santa Anna, justament en una de les cantonades de la Plaça de les Tereses, s’ofereixen roses personalitzades: “Per no fer un regal tant típic, tenim uns cartellets on es pot posar una petita dedicatòria”. “A més, on estem, la gent que està de pas ens ho compra a nosaltres que no té vint parades diferents al costat”, explica Laura Marxal.

Roses, llibres, Can Fàbregas i la Segona República


A pocs metres de l’Ajuntament, Can Fàbregas també ha fet acte de presència en un dia tan assenyalat. La Plataformas Salvem Can Fàbregas té la seva paradeta de roses. Tal i com assegura Angela Guerrero,  avui “és un dia de reivindicacions, si volem preservar la tradició, també hauríem de voler-ho fer amb el nostre patrimoni”. “No hem venut gaires roses, però no és la nostra tasca, només volem tenir presència”, ha afegit.

Un altre dels actes que se celebren és la visita a l’Ajuntament. Desenes de persones han estat fent cua perquè els regidors del consistori, guies turístics per un dia, expliquin els espais més representatius i les anècdotes més curioses. Mentre el líder del PP, Pau Mojedano, explicava a un grup d’alumnes i les seves professores el significat de les imatges que es poden trobar al hall de la sala de Plens –entre les que es troba la introducció de Mataró a la Corona d’Aragó per Ferran II el catòlic o la inauguració del primer ferrocarril de la península ibèrica, obra de Miquel Biada- Xavier Safont-Tria, regidor de la CUP, esperava el primer grup que hauria de guiar. “En aquest guió que ens han passat que repassa la història del consistori incomprensiblement no es parla de la República”. Per això, Safont ha assegurat que posarà el seu granet de sorra en l’explicació: “Cal explicar com es va fer fora la monarquia i algun detall de l’Ajuntament de Mataró, com que  el 1934 es va proclamar l’estat català penjant l’estelada al consistori”. Per la seva banda, Alícia Romero esperava a l'entrada de l'Ajuntament el seu torn com a guia: "Començo ara a les 12.00 i estaré tres hores seguides". Tot i això, la presidenta de l'IMPEM admet que "és divertit ensenyar  l'interior de l'Ajuntament i els seus detallets".

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive