Toni Castellví Iglesias

Eix estació-churruca-cuba

És evident que l’arribada del corte inglés suposarà un sacseig en el comerç mataroní, alguns el veuen com una oportunitat d’altres com una amenaça, tot i creient que no és el model de ciutat que m’agradaria i que les polítiques comercials aplicades pel govern municipal haurien de tenir una altre visió de la ciutat menys centrada en l’arribada d’aquest operador comercial és molt probable la seva arribada i cal una revisió del Poec 2004.

Aquest contemplava un seguit de mesures prèvies a l’arribada del corte inglés, aquestes mesures són a dia d’avui absolutament insuficients per tal de que el comerç urbà pugi aprofitar l’arribada d’aquest gran operador, l’efecte pot ser contrari i provocar una descentralització de les franquícies que existeixen al centre de la ciutat i una obturació als accessos a la plaça de Cuba. S’ha parlat molt de l’eix Biada – Benet però no s’ha pensat en un eix perpendicular al mar, un eix amb prioritat pel vianant integrat a la trama urbana amb voreres amples i arbrat. Apostant així per la consolidació del comerç urbà que genera espais singulars i aporta personalitat i diferència a les ciutats, l’eix estació-churruca-cuba.

La remodelació del mercat de la plaça de Cuba tal i com preveia el Poec ha estat absolutament insuficient per donar una dinamització comercial i un valor afegit a l’espai, el projecte defensat desde l’associació que represento era un altre, el temps malauradament ens està donant la raó, i amb la transformació actual no s’ha donat a la plaça de Cuba un revulsiu, un canvi en la dinàmica comercial; algunes propostes de l’ajuntament ja no funcionen, i fins hi tot hi torna a haver parades en traspàs quan només fa 1 any de la seva inauguració. A l’entorn del mercat el soroll de motors i la brossa molesta veïns i clients, els containers soterrats i l’ascensor estan mal ubicats i alguns locals han tancat i no tenen renovació, un d’ells s’ha transformat en pàrquing per la manca d’emprenedors i la rígida normativa local.

Segueixo creient en la potencialitat comercial de la zona, fent propostes sempre en positiu, propostes que fins a dia d’avui no han estat mai escoltades ni acceptades pel govern: Perquè un bar que te activitat comercial ha de treure la terrassa els dies de mercat ? perquè són prioritàries les parades? Perquè no es treballa per fer-ho compatible aprofitant el carrer unió per esponjar el mercat ara que aquests dies l’alcalde s’ha entossudit en fer-l’ho peatonal? Perquè no s’ha plantejat mai una innovació en el mercat ambulant? Unificació de parades, centrades al mig, de cara a les façanes .... sovint els les parades oculten façanes comercials i fan invisible les botigues de l’entorn... perjudicant-l’ho. L’oferta del mercat de roba del dijous és la mateixa que la del pla d’en boet el dissabte, perquè no és replenteja? Hi ha un abús dels vehicles comercials que ocupen l’entorn del mercat tardes i matins senceres distorsionant i devaluant l’espai comercial. Totes són qüestions de gestió que no impliquen un cost econòmic però l’Impem no ha sabut resoldre desde fa molts anys, perquè la política i el criteri comercial és nul.

Fa 40 anys que tenim els mateix format de mercats ambulant i el consum en aquests anys ha canviat molt. Aposto per donar una revisió absoluta dels mercats ambulants, ens hem de plantejar quins mercats ambulants volem i quin valor afegit ens donen, si tot suma o si potser en alguns casos hi ha alguna cosa que resta, perquè personalment prefereixo un mercat ambulant més petit; on els pagesos i els productes autòctons tinguin més importància i on pugi prendre un vermut o un café en una terrassa de bar mentre observo l’extraordinari ambient. Cal atrevir-se a fer canvis i no seguir la diàmica dels anys.

Pensem que el projecte eix churruca-cuba pot donar a la plaça i l’entorn una embranzida necessària. No estem en contra de les zones de vianants però les coses s’han de fer bé, la prioritat hagués estat fer un pàrquing important al subsòl del mercat però políticament no s’hi ha cregut, tampoc s’ha apostat pel pàrquing llargament reclamat de la ronda. Un pàrquing a la zona de Can Fàbregas del paper seria bo pel sector Cuba i també per la rambla i molt més beneficiós pel comerç local que el pàrquing del carrer biada que està pensat i condicionat pel corte inglés. El pàrquing de churruca-lepanto i la transformació de l’eix churruca-cuba en una artèria comercial per mitjà de l’anivellament de voreres i l’arbrat als carrers, seria una aposta molt important per poder aprofitar el flux de visitants que arriben en tren a Mataró, fent campanyes per potenciar la connexió de la comarca amb el ferrocarril com a mitjà de transport còmode i sostenible per venir a comprar a la capital. Seria també un eix vital de connexió mar, port i comerç amb totes les sinèrgies que això suposa.

Creiem en el comerç local com a element de teixit urbà, fins ara el govern a fet política d’aparador apostant-ho tot al corte inglés, la resta ha estat pur tràmit amb poc enginy i imaginació i una manca absoluta d’ànima i criteri al realitzar projectes. Cal una veritable aposta si volem que Mataró sigui un pol comercial de la comarca, no tot ho farà la demanda del mercat, ni el gran operador, convé intervenir abans no sigui massa tard amb la complicitat d’associacions de comerciants a través d’un diàleg real amb el proper govern.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive