El científic Eduard Punset va presentar divendres dia 2 a la llibreria Robafaves el seu darrer llibre, Viaje a la felicidad. I l'expectació que està generant el llibre es va plasmar amb la setantena de persones que omplien la zona central de la llibreria, on seia Punset acompanyat de la mataronina Teresa Carreras, excol·laboradora seva a Redes, que va presentar l'acte. "No és un llibre d'autoajuda, sinó que l'Eduard hi ha plasmat les investigacions que s'han fet al voltant del cervell en els últims deu anys, que és quan el tema ha començat a ser estudiat a fons", va comentar.
L'autor del volum, presentador del programa Redes de Televisió Espanyola, va recollir el guant i va sintetitzar el seu treball com un "recull de totes les coses que s'han comprovat científicament sobre la felicitat". Com a bon científic, Punset es va encarregar de demostrar-ho i va citar tres de les idees que apunta en el llibre: que la felicitat es troba en el moment que s'està esperant arribar-hi, "en l'expectativa", que no es pot començar cap projecte sense una emoció ni prendre cap decisió també sense una emoció i que un ambient negatiu incentiva la part negativa de l'inidividu. "La felicitat és transitòria. I no hi ha millor manera de ser infeliç que pensar en estar feliç tot el dia", va resumir. Dos claus més que van sortir a la presentació: les petites coses ens afecten més que les grans coses i tothom necessita concentrar els seus cinc sentits en alguna cosa, "sinó ets és infeliç", va dir.
Punset va indicar que un dels grans problemes de la humanitat és que encara no ha assumit la triplicació de l'esperança de vida i que, per això, encara no inverteix prou en manteniment. El científic va fer una curiosa metàfora i va apuntar que aquest dèficit s'havia contagiat a les institucions i a la societat: "Invertim molt en fer coses però després se'ns cremen els boscos. I costaria molt poc arreglar-ho", va suggerir sense indicar però de quina manera.
El presentador de Redes es va referir també a l'educació i la seva relació amb la felicitat: "Pensem en negatiu perquè ens han educat així. A l'escola ens deien que d'emocions, quan menys millor. No estem acostumats a calibrar-les", va dir. "D'aquí a cinquanta anys, en canvi, els tres primers anys de l'educació es dedicaran a treballar justament les emocions", va prediure. De totes maneres, segons el científic l'educació no té una incidència directa sobre els índeix de felicitat: "No per tenir més coneixements serem més feliços", va assegurar.
-
Una personalitat singular
"Vinc d'un món estrany. Una filla meva va néixer a Washington i una néta a Madrid i les dues tenen una taca blava a l'esquena. Vaig comprovar que a la zona on vaig néixer, prop de Figueres, hi havia altra gent amb aquesta estranya taca". Així va començar la intervenció d'Eduard Punset a Robafaves, una manera com una altra que el públic es donés compte de la singular personalitat d'aquest científic, que també va passar per la política en temps d'Adolfo Suárez.
Llicenciat en Dret per la Universitat de Madrid, màster en Ciències Econòmiques per la Universitat de Londres, ha sigut redactor econòmic de la BBC, director econòmic de l'edició per a Amèrica Llatina del setmanari The Economist i economista del Fons Monetari Internacional.
Comentaris