Els pintors mataronins Màximo Almeida i Alberto Romero Gil han estat seleccionats entre els 16 finalistes de la XLVIII edició dels premis Fundació Banc Sabadell a la pintura jove. Els premis, organitzats per la Fundació Banc Sabadell i la sala Parés, una de les sales d'exposicions amb més història i prestigi de Barcelona, es troben entre els més importants de tot l'Estat Espanyol en matèria de pintura jove. La sala Parés, nascuda fa 125 anys, és un dels estandards de la pintura realista i figurativa actual, enfront de tendències més abstractes i conceptuals que predominen en l'art contemporani. Aquesta tarda s'atorguen els guardons a Barcelona, que enguany han recaigut en Ana Marta Leite Ramos (primer premi), Cristina Rusiñol) i Manolo Sierra (tercer premi).
Màximo Almeida, que té 32 anys, va presentar al concurs una obra anomenada La fàbrica, que s'inclou dins la sèrie Lights, en la qual porta treballant dos anys. Són paisatges nocturns, on la llum és la clara protagonista, explica Almeida. La sèrie Lights representa paisatges tant urbans com campestres i son marcadament realistes. Faig pintura figurativa i ara toco molt el paisatge. M'inspiro en els referents que em trobo arreu, al viatjar o al passejar, comenta l'artista.
Aquest és el segon any consecutiu que Almeida és escollit entre els finalistes dels premis Fundació Banc Sabadell. A pesar de la seva joventut, la trajectòria del pintor mataroní és força destacada: ha exposat a l'espai Hartmann de Mataró, a la galeria Ana Barcons de Comarruga, ha estat finalista al premi Ricard Camí 2005 i ha exposat a la segona Bienal de REalisme i Figuració Contemporània de la galeria Clave de Múrcia. Reconeixements com aquests t'ajuden a continuar amb la lluita. L'art és un camí difícil i sinuós, assegura Almeida.
Deixar anar la pinzellada
Si per Almeida era el segon any en què quedava finalista d'aquest guardó, Alberto Romero (28 anys) ja en porta tres de consecutius entre els 16 millors. A pesar de què l'obra que ha presentat a la sala Parés és un paisatge, darrerament Romero dedica els seus esforços sobre tot a la figura humana, deixant anar una mica la pinzellada, puntualitza. Romero explica que treballa les coses que hi ha al meu voltant, d'una manera senzilla, sense intentar explicar més coses que les que veig.
Aquest any, l'artista mataroní ha donat un pas endavant en la seva carrera exposant a la galeria Juan Amiano de Pamplona, on va rebre un gran èxit de crítica i públic. Diu que tot el què ha après és gràcies a les beques, els cursos i la participació a tallers amb artistes com Antonio López. Vaig passar per la facultat de Belles Arts, però allà no hi vaig aprendre pas, a pintar, assegura.
Maximo Almedia, amb un dels seus quadres en segon pla
Comentaris