Antonio Salieri sempre ha estat el dolent de la pel·lícula. La imatge de l’home amargat, de l’artista envejós del talent dels seus col·legues, en aquest cas de l’immortal Wolfgang Amadeus Mozart. Una estampa que la literatura, el teatre, i sobre tot el cinema (de la mà de Milos Forman) ha escampat per l’imaginari popular. La realitat, però, no era ben bé aquesta. “En Quim Lecina sempre diu que Salieri era, en el seu temps, molt més famós que Mozart, gaudia de més èxit. El què envejava d’ell era el fet que estigués tocat pels Déus, i no suportava que el mateix Mozart no donés prou importància a aquesta situació”. Ho explica la pianista mataronina Cristina Alís, recordant les paraules del director de l’obra teatral Mozart, Salieri i el Requiem inacabat. Una peça que es va estrenar ahir dimarts, dia 8, al teatre Romea de Barcelona, i que compta amb la participació de la mateixa Alís.
Mozart, Salieri i el Requiem inacabat està inspirada en el text Mozart i Salieri, escrit l’any 1830 per Puskin. Un text que es feia ressó d’una de les grans “llegendes urbanes” de l’època. L’enverinament de Mozart per part de Salieri, amb l’objectiu d’eliminar el seu gran rival. Un rumor sense cap fonament, però que el mateix Salieri va propiciar, ja envellit i internat en un manicomi, producte del seu propi deliri. L’obra s’articula com un diàleg entre Mozart (Toni Sevilla) i Salieri (encarnat pel mateix Lecina).
Dos personatges a l’escenari, però ben lluny d’una posada en escena minimalista: els acompanyaran vuit cantants, que combinaran la faceta de cor i solistes, i tres músics: un contrabaix, un clarinet i una pianista, Cristina Alís. “A Lecina li encanta combinar teatre i música”, recorda la mataronina. En anteriors obres del dramaturg, com Em dic Erick Satie, com tothom o Maga y el club de la serpiente, el dramaturg ja havia portat a escena quartets de violoncel o formacions de jazz. Amb Alís al capdavant, els músics interpretaran una quinzena de peces del Rèquiem de Mozart i fragments de Don Giovanni, entre altres. “Totes les peces que interpretem són arranjaments nous, més aviat reduccions, de les composicions originals”, apunta Alís.
Fins el 20 de gener, al teatre Romea. Preu: 17-27 euros
Repartiment de l'obra
Comentaris