Vilert, el director del museu de Mataró Carles Marfà, i Baron.
Vilert, el director del museu de Mataró Carles Marfà, i Baron.

Gemma Castanyer

Descobertes importants restes arqueològiques a la Baixada de les Espenyes

Els especialistes qualifiquen la troballa d''espectacular' i 'inèdita'

Cinc murs radials que feien de contraforts interns d'una torre de defensa de la muralla del segle XVI i part del pas de ronda, d'entre 50 i 52 centrímetres d'amplada, són les principals restes arqueològiques que s'han descobert al solar de la Baixada de les Espenyes, número 8, entre els carrers de Can Xammar i l'Hospital de Mataró. L'alcalde Joan Antoni Baron ha fet la primera visita a l'obra avui dimarts, dia 7, acompanyat del regidor d'urbanisme Arcadi Vilert, juntament amb la primera tinent d'alcalde Pilar González i responsables de l'excavació i de l'empresa constructora PUMSA, que és l'encarregada dels treballs.

“És espectacular i inèdit”, d'aquesta manera defineix la troballa l'arqueòloga Esther Medina, encarregada de la direcció tècnica i científica de les excavacions. “És problable que aquestes construccions servissin per defensar el vi que es feia a Mataró durant aquell temps, que per cert, sembla que era de molt baixa qualitat”, explica Medina. Una hipòtesi que també apunta Quim Garcia, arqueòleg municipal de l'Ajuntament de Mataró.

A banda dels cinc murs radials i el pas de ronda, en el procés d'excavació també s'ha descobert la part corresponent a la combustió d'un forn, i indicis del que podria ser un hipogeu tot i que cal certificar-ho en un futur. Els treballs s'han realitzat en els emplaçaments d'on hi havia hagut quatre cases, amb un total de més de 300 metres quadrats de superfície.

A l'espera del resultat final
“En aquest solar s'hi preveu la construcció d'un edifici municipal destinat a usos terciaris, però estem a l'espera de com evolucionen les excavacions i quin valor se li atribueixen per poder compaginar una cosa amb l'altre”, apuntava l'alcalde. Baron ha senyalat la possibilitat d'integrar les troballes en una ruta històrica-turística per la ciutat. “Ara bé, que sigui visitable no vol dir que sigui públic”, ha afegit Vilert.

Les obres d'excavació van començar el passat mes de novembre i es preveu que finalitzin d'aquí un mes, tot depenent de l'evolució dels treballs. Els jaciments s'inclouen en el projecte de transformació urbanística del sector de Can Xammar i del centre històric de la ciutat promogut per PUMSA i l'Ajuntament.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive